Schrijver Matthias Soberon over gin en cocktails: ‘Het is net als chemie’

© Creative Minds Podcast
Stijn De Wandeleer Freelance journalist

Matthias Soberon schrijft boeken over tienerromances en blogt over gin en cocktails. Een fascinerende combinatie die bovendien nog eens wonderwel blijkt te werken. Wij voelden de schrijver aan de tand.

Matthias Soberon zit al voor het afgesproken uur in de Starbucks op de Korenmarkt in Gent. ‘Ik zit op post, boven aan de linkerkant!’, stuurt hij me net voor ik de koffieketen binnenwandel. Het is geen willekeurig gekozen plaats: aan deze tafel kwam Matthias’ eerste boek ‘Backstage’ tot stand, dat in juni 2016 in de winkelrekken belandde. Wat symboliek betreft, stelt deze locatie niet teleur.

Schrijven doet Matthias bovendien al láng. ‘Als tiener was ik vaak heel kwaad op de wereld. Ik had het ontzettend moeilijk met zaken als ongerechtigheid, dierenmishandeling, racisme en homofobie. Die gevoelens moest ik van me afschrijven en een blog gaf me het platform waar ik zo hard naar op zoek was.’

Als tiener was ik vaak heel kwaad op de wereld.

Dat is voor velen misschien even schrikken, want wie Matthias kent – of bij uitbreiding volgt op sociale media – ziet in hem vooral een onuitputtelijke baken van positiviteit. Op Twitter deelt hij elke dag steevast een bemoedigende boodschap om zijn volgers een hart onder de riem te steken.

‘Er is een moment gekomen waarop ik bewust heb besloten om die negativiteit om te zetten in een tegenbeweging. Je kan niet boos blijven. Ik wou geloven dat ik een verschil kon maken en ben begonnen bij mezelf.’ Daarop startte Matthias prompt met het schrijven van liefdevollere teksten. ‘Dat werd al snel fictie, en dat is dan uit de hand gelopen.’(lacht)

Geen hobby meer

Maar door van schrijven zijn beroep te maken, was Matthias ook meteen zijn grootste hobby kwijt. Schrijven was niet langer iets wat hij ongedwongen kon doen: nu waren er deadlines en een uitgeverij aan verbonden. Daarom richtte hij zijn blog in als platform om boeken te recenseren en het over gin en cocktails te hebben. Dat doet hij onder de toepasselijke slagzin ‘books and booze‘. Elke zondag vind je er zonder fout een review van een nieuwe soort gin, die elke keer even doortastend als kritisch is.

‘Ik denk dat ik thuis zo’n zeventig verschillende soorten gin heb staan, waarvan de meest exclusieve een Liquid Gold van Blind Tiger is’, vertelt Matthias. Het woord hype wil hij niet in de mond nemen als we de renaissance van gin bespreken, ‘want een hype duurt maar twee jaar en gin is al veel langer springlevend.’

Elke dag een cocktail

In januari besloot Matthias zijn liefde voor gin en cocktails ook in een Instagram-account te gieten. Op Served By Soberon plaatst hij dagelijks een nieuwe cocktail met daaronder een handleiding om hem thuis zelf bij elkaar te mixen. Een formule die aanslaat, want het account zit ondertussen al aan meer dan 2000 welwillende volgers.

Mr Gin London Dry is the younger, stronger brother of the original ‘Mr Gin’ I was talking about this weekend! 🇧🇪 The botanicals in both gins are the same, although they left out the Caraway (Meridian Fennel/Persian Cumin) in this London Dry. The label is a Black and Gold detail from the original bottle, still sporting the moon. 🌖 With an ABV of 45°, in stead of 37,5° and a different distillation process the London Dry comes in with another type of warmth: the herbs and floral tones are stronger, more prominent than the original. While the juniper is upfront, it tastes more complex than expected, yet with the same smoothness in aftertaste. Appealing more to me because of its depth. I had a fantastic chat with one of the GinGents on Gin Festival Mechelen, this past Sunday. Great guys with great ideas! And apparently they’re not out of ideas yet. 👀 Keep an eye on them! 🍸🍸 I serve 1 part Mr. Gin London Dry with 3 parts FeverTree Naturally Light, this way the herbal and floral character of the gin reaches it full potential. As garnish I used a single dried rosebud. 🌹 🍸🍸 #Cocktailbar #Bartender #Mixology #Mixologist #CocktailOClock #Drinkstagram #CraftCocktails #PerfectServe #CocktailRecipe #Instadrinks #BelgianBlogger #BelgischeBlogger #CocktailOfTheDay #Cocktail #Imbibe #ImbibeGram #Gin #Gins #GinTo #GinTonic #GinToMyTonic #GinOClock #GinLovers #GinAndTonic #Ginspire #GinTasting #MrGin #Mechelen #Inspire #DryGin

Een bericht gedeeld door Matthias (@servedbysoberon) op

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Dat Instagram-account slokt dagelijks gemakkelijk een uur van mijn tijd op. Om de recepten klaar te krijgen, zit ik twee keer per week in mijn kelder om cocktails te bereiden.’ Dat heeft Matthias ervoor over. ‘Met cocktails in de weer zijn is net als chemie. Je moet de juiste producten selecteren en de hoeveelheden nauwkeurig afmeten. Het is zo’n schoon spel. Wanneer de drankjes opgedronken moeten worden, kan ik gelukkig beroep doen op vrienden en familieleden, want ik zou het nooit over mijn hart krijgen om een cocktail door de gootsteen te gieten.’

Met cocktails in de weer zijn is net als chemie. Het is zo’n schoon spel.

Door te schrijven over alcoholische dranken kwam Matthias ook in aanraking met de community rond het zogenaamde beverage blogging. ‘Mensen van over de hele wereld contacteren me nu en iedereen wil bijleren van elkaar. Ook de invloed van cultuur op cocktails vind ik enorm fascinerend. In sommige landen kan je bepaalde dranken simpelweg niet kopen, en dat creëert mogelijkheden. Een internationaal platform als Instagram leent zich ertoe om die kennis te bundelen. Het maakt alles nóg interessanter.’

‘Goed voor één keer’

Maar dat het niet elke keer een schot in de roos kan zijn, weet Matthias ook. ‘Natuurlijk heb ik al dingen gemaakt waarvan ik dacht: ‘Oké, dit is goed voor één keer.’ Maar op andere dagen giet ik iets bij elkaar waarvan ik vind dat het subliem is. Je hoeft bij het maken van cocktails niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden.’

Het is een passie die Matthias’ leven er niet bepaald minder hectisch op heeft gemaakt. Naast zijn beroep als schrijver is hij ook voltijds leerkracht muzikale opvoeding. Dat de man het razend druk heeft, is geen understatement. ‘Maar ik heb geen genade naar mezelf toe. Dit is wat ik wil, dus dan moet ik het ook gewoon doen.’

Toch is een jaar tjokvol projecten ook uitputtend. ‘Ik merk dat mijn energie stilaan begint op te raken. Na mijn eerste boek heb ik maar een week de tijd genomen om niets te doen. Daarna ben ik meteen aan een vervolg begonnen. Nu mijn tweede boek ‘Worldwide’ sinds april in de winkelrekken ligt, heb ik me voorgenomen om het volgende boek niet te starten voor de zomervakantie. Ik doe mijn best om samen met mijn vriendin momenten af te bakenen om helemaal niets te doen. Anders komt het er gewoon niet van.’

Een boek over drank van Matthias’ hand zal dus nog even uitblijven. ‘Ik verlies mezelf heel snel in projecten en daar moet ik voor opletten. Het is fijn om eens ergens mee bezig te zijn zonder dat er een deadline boven mijn hoofd hangt, zonder dat ik mezelf moet bewijzen. Beverage blogging wil ik vooral doen omdat ik er plezier uit haal.’

De selectie van Soberon

Gin-tip: ‘Blind Tiger Gin (Deluxe Distillery, Kortrijk), vooral hun Imperial Secrets is een van mijn grootste favorieten. Ze kent voor mij geen gelijke door de toevoeging van zwarte thee uit Yunnan, Cashmere en Assam.’

Cocktail Tip – The Last Word: Een klassieker ontstaan in Detroit in 1916. Combineer 1 deel gin, 1 deel groene Chartreuse, 1 deel Maraschino likeur en 1 deel vers limoensap in een shaker, vul die 3/4 met ijs en shake gedurende 15 seconden krachtig. Zeef daarna in een vooraf gekoeld coupe-glas.

Cocktail Tip – New York Sour: Een twist op de klassieke Whisky Sour. Combineer 6cl Bourbon (of Rye Whisky), 2cl suikersiroop, 3cl vers citroensap en 1 eiwit in een shaker, shake eerst gedurende 15 seconden krachtig zonder ijs (dry shake), voeg vervolgens ijs toe en shake nog eens 15 seconden. Zeef daarna in een met ijs gevuld tumbler-glas. Voeg vervolgens heel zachtjes 3 cl rode wijn toe (eventueel via de achterkant van een barlepel). Die rode wijn zal blijven drijven tussen de schuimkraag en de bourbon. Visueel pareltje!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content