Het witte goud van de Haute-Savoie: waarom steeds meer mensen investeren in een tweede woning in de bergen

© iStock

Bergen, poedersneeuw en wintersport: die cocktail zorgt ervoor dat sommige mensen investeren in een tweede woning in de bergen. Hoe dat precies werkt, gingen we onderzoeken in Les Carroz d’Arâches, in het departement van de Haute-Savoie in Frankrijk.

De laatste tien jaar voor de economische crisis van 2008 kenden de vastgoedprijzen in Frankrijk een onafgebroken stijging. In de Haute-Savoie kon de sector voornamelijk groeien omdat de Engelsen een bijzondere voorliefde hebben voor de streek, al speelt het eveneens mee dat ze makkelijk een lening konden afsluiten en er dankzij easyJet goedkoop heenvliegen. De Britse lowcostmaatschappij is al sinds 1998 in Genève (de dichtstbijzijnde luchthaven) aanwezig en heeft zijn positie sindsdien alleen maar versterkt. Vorig jaar vertegenwoordigde de oranje vloot bijna 45% van het Geneefse vliegverkeer.

In de sporen van de Engelsen

De sector raakt in ademnood vanaf 2007 en de vastgoedbubbel barst uiteindelijk in 2008. Gezinnen zien de toekomst minder positief in, projectontwikkelaars vallen ten prooi aan financiële moeilijkheden en banken scherpen hun kredietvoorwaarden aan. Ondanks de korte heropleving van 2010-2011 zien we pas echt een verbetering vanaf 2016. Vandaag is de vastgoedmarkt weer een en al dynamiek en zijn de Engelsen als vanouds trouw op post. “Deze vakantiegangers, of eerder expats, hebben zich eerst massaal op Morzine en Les Gets gestort. Vandaag belegeren ze en beleggen ze in het Grand Massif, het vierde grootste skigebied van Frankrijk dat Flaine, Les Carroz d’Arâches, Morillon, Samoëns en Sixt-Fer-à-Cheval met elkaar verbindt”, aldus Franck Louvier, al 22 jaar vastgoedmakelaar in Les Carroz d’Arâches.

Een beetje achtergrondinformatie over de Haute-Savoie. Het zijn trouwens twee Engelse ontdekkingsreizigers, William Windham en Richard Pococke, die in 1741 als eersten deze gigantische gletsjer hebben bezocht. Ze doopten hem Mer de Glace (“Zee van IJs”) en waren vol bewondering voor de Mont Blanc, die bij de inwoners van de vallei alleen maar angst en afkeer teweegbracht. Hun relaas in literaire magazines wekte de nieuwsgierigheid van de eerste toeristen die volledig opgingen in wat later tot alpinisme zou uitgroeien. Toch zou het nog bijna twee eeuwen duren voordat het wintertoerisme zich ontwikkelde, met de opkomst van het alpineskiën en mechanische skiliften. De eerste Olympische Winterspelen vonden in 1924 plaats in Chamonix.

Stormloop op het witte goud

Het is eerder de nabijheid van Genève dan de luchthaven die het agentschap Carroz Immobilier van Franck Louvier toeliet om zijn clientèle uit te breiden: “Veel van mijn klanten zijn tussen de 40 en 50 jaar oud, werken in Genève, wonen in de buurt van het meer en zoeken een rustig optrekje.” Les Carroz d’Arâches biedt heel wat argumenten om de stedelingen te overtuigen die op zoek zijn naar ademruimte. “Om te beginnen is dit een authentiek dorp en geen kunstmatig skioord. Hier vind je geen kolossale hotelcomplexen maar een traditionele architectuur met hout en lokale steen. Ten tweede maakt het wintersportcentrum er een erezaak van om zijn infrastructuur regelmatig te vernieuwen. Om tegemoet te komen aan de nieuwe eisen van klanten voor wie bergen meer betekenen dan skiën alleen, hebben de uitbaters hun aanbod uitgebreid: wandelen met sneeuwschoenen, sleeën, luchtdoop met parapente, mountainbiken of Fat Bike (een mountainbike met oversized banden), om nog maar te zwijgen van de culinaire ontdekkingen, het culturele centrum en het wellnesscentrum in het dorp”, preciseert Franck Louvier.

Het witte goud van de Haute-Savoie: waarom steeds meer mensen investeren in een tweede woning in de bergen
© Le Grand Cerf

In deze stormloop op het witte goud laten de Belgen zich niet onbetuigd. Bovendien zijn we graag gezien. “Belgen zijn goedgehumeurd en ontspannen. Wintersport maakt hen gelukkig”, benadrukt de makelaar. Maar bouwgronden zijn schaars. Bovendien worden projecten vertraagd en uitgesteld door het onderzoek naar de vergunningen en protesten van de bewoners (die hun erfgoed en uitzicht willen behouden). Het nieuwe project met de naam Le Grand Cerf wordt onderaan de pistes gebouwd en heeft dus een prachtige opportuniteit aangegrepen in het hart van deze populaire streek. “De toegankelijkheid en uitgestrektheid van het skigebied, waardoor er zelfs bij weinig sneeuwval een maximum aantal pistes kan openen, vormen twee belangrijke troeven van deze residentie. Le Grand Cerf bestaat uit zes aangrenzende chalets in het gehucht Les Sevrages en is een vredig toevluchtsoord, volledig in harmonie met zijn omgeving. Het project omvat 40 luxeappartementen, prachtig gelegen en ingericht”, zo vertelt Franck Louvier enthousiast.

De après-ski

We gaan er geen doekjes om winden: uitmuntendheid heeft zijn prijs. Reken gemiddeld 4500 euro per vierkante meter in Les Carroz en 6800 euro in Le Grand Cerf. Da’s even slikken voor de investeerder, die de prijs kan doorspoelen met een lokale likeur. Want de genepi vloeit rijkelijk en er is altijd wel tartiflette in de buurt. Ook streekproducten kunnen volgens Franck Louvier als verkoopargumenten gebruikt worden: “Door een pand te kopen in Les Carroz schenk je jezelf het plezier om zo vaak je wil de pistes te trotseren en om onvergetelijke vakanties te beleven, een mix van ontspanning en gastronomie. Daarnaast blijft vastgoed een veilige belegging, minder risicovol dan investeren op de beurs en winstgevender dan een spaarboekje”, vertelt de vastgoedmakelaar. Kan je je bergstulpje dan niet verhuren en zo de kosten verminderen? Franck Louvier corrigeert: “Door je pand enkele weken per jaar te verhuren kan je je vakantie financieren, zelfs enkele kosten betalen (belastingen, nutsvoorzieningen, mede-eigendom), maar niet de maandelijkse aflossing.”

Een plezieraankoop die niet beperkt blijft tot de winter, want ook in de zomer hebben de bergen heel wat te bieden. Het witte goud neemt dan een groene tint aan, naar ieders smaak en budget. Perfect voor wie drukke stranden wil vermijden en tijdens sportieve en meditatieve activiteiten een frisse neus wil halen.

Nuttige informatie

Zo geraak je er

Reken bij vertrek in Brussel-Nationaal een vlucht van 1 uur en 15 minuten tot Genève en nog 55 minuten met de shuttle tot Les Carroz d’Arâches. Reserveer je vliegtuigticket via Brussels Airlines of easyJet.

Overnachten

Nog niet klaar om de sprong te wagen en in vastgoed te investeren? Aan de voet van de pistes verwelkomt het Milk Hôtel je in een wereld die Scandinavische inrichting en de behaaglijke charme van een bergchalet met brio samenbrengt. In het restaurant: huisgemaakte gerechten met bio- en/of streekproducten. Met een speciale vermelding voor de wijnkaart! En als kers op de taart geniet je van een prachtig uitzicht over de vallei en de pistes.

Eten en drinken

Schuif aan in La Spatule, in het centrum van het dorp Les Carroz, en geniet van comfort food zoals fondue of een “galette savoyarde” (een soort stevige pannenkoek) met raclettekaas. Op de piste zelf is er Le K, een loungy bar-restaurant boven de kabelbaan de Kedeuse. Ongelofelijk uitzicht en ambiance gegarandeerd!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content