Zelfs Donald Trump haalt het niet in zijn hoofd om wapenlobbyist Wayne LaPierre te beledigen

Donald Trump en Wayne LaPierre © reuters
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Met onverzoenlijke harde taal en zware druk op politici, houdt oppermachtige wapenlobbyist Wayne LaPierre wetten in de VS tegen die nadelig kunnen zijn voor wapenfanaten en de fabrikanten.

Onder de slachtoffers van de moordpartij in Las Vegas zijn ook leden van de National Rifle Association (NRA), die Wayne LaPierre al 26 jaar leidt. Hij was al sinds 1977 als lobbyist in dienst van de vereniging van wapeneigenaren.

Onder het voorzitterschap van LaPierre groeide de NRA uit tot de machtigste drukkingsgroep bij Republikeinse politici. Afgelopen weekend betuigde LaPierre in een druk bekeken tv-programma zijn medeleven over Las Vegas, maar het losse wapenbeleid in de Verenigde Staten ligt volgens hem niet aan de basis van de moordpartij. De NRA al zeker niet, zij is evengoed een slachtoffer.

Hij waarschuwde ook politici die het drama aangrijpen om strengere regelgeving door te drukken. Dat brengt enkel meer gevaar. “De enige manier om een slechte mens met een geweer af te stoppen, is een goede mens met een geweer”, zei LaPierre. Veiligheidsexperts zijn het daar totaal mee oneens. De schutter in Las Vegas was vanuit zijn hotelkamer ook moeilijk uit te schakelen en schoot zichzelf uiteindelijk dood nadat hij 547 mensen had neergeschoten, van wie er 58 stierven.

Ook als één schutter met 22 zware geweren in Las Vegas 547 mensen neermaaide, houdt de oppermachtige wapenlobbyist Wayne LaPierre vast aan zijn beproefde recept

De Amerikaanse tabaksindustrie zou jaloers zijn op de manier waarop LaPierre de perfecte bliksemafleider is voor wapenfabrikanten in de VS. Zij zien dat als de belangrijkste reden waarom roken meer aan banden is gelegd dan wapenbezit. De voorstanders van strengere wapenregels richten hun woede vooral op LaPierre en , en niet op de fabrikanten. De NRA heeft wel goede relaties met wapenfabrikanten, ook de Amerikaanse dochterbedrijven van FN Herstal, maar hun bijdrage zou beperkt zijn. Volgens de NRA komt slechts 5 procent van de naar schatting 350 miljoen aan werkingsmiddelen van het bedrijfsleven.

LaPierres macht lijkt enkel te groeien, ondanks almaar grotere en tragische incidenten. In 2012 schoot een jongeman met zware wapens twintig kinderen en zes onderwijzers dood in een schooltje. Toen leek een politieke consensus te groeien over strengere regels voor dat type van wapens. LaPierre ging in de aanval en riep kort na het drama de pers samen. Hij veroordeelde met harde taal de voorstanders van strengere regels voor het bezit van zware wapens. De strengere regels zijn er nooit gekomen.

NRA-rating

Na de moordpartij in Las Vegas stegen de aandelen van Amerikaanse wapenfabrikanten, zoals gewoonlijk. Zulke incidenten zijn altijd goed voor de verkoop in de VS. In het bijzonder omdat wapenfanaten nog snel wapens, in het bijzonder zware geweren, bijkopen uit angst voor een nakende verstrenging van de wapenwetten.

Maar die strengere regels blijven steeds uit, grotendeels dankzij LaPierre. Bij elk incident zet hij Amerikaanse politici dus onder druk om zelfs bij zulke drama’s het wapenbezit niet op de een of andere manier aan banden te leggen. Zeker bij de Republikeinen heeft de NRA een enorme invloed. Elke politicus in de VS krijgt van de NRA een rating in hoeverre ze vrij wapenbezit steunen.

Na de moordpartij in Las Vegas stegen de aandelen van Amerikaanse wapenfabrikanten

Vooral de Republikeinen kunnen het schudden in het stemhokje als de NRA hun een onvoldoende geeft. President Donald Trump zal dat risico niet lopen. In de nasleep van het drama in Las Vegas viel de gelijkenis op tussen de eerste reacties van Het Witte Huis en van de NRA. Voorstanders van strengere regelgeving maken zich weinig illusies dat na Las Vegas iets verandert, omdat de Republikeinen het Witte Huis, het parlement en het hooggerechtshof controleren. En omdat geen enkele Republikein het zich kan permitteren om de eisen van de NRA te negeren.

De vereniging gaf in 2016 meer dan 50 miljoen dollar uit aan rechtstreekse giften of verkiezingsreclame voor bevriende politici. De politieke uitgaven worden gefinancierd met lidgeld, wettelijk mag dat niet anders. De meer dan 5 miljoen leden betalen jaarlijks ongeveer 40 dollar. 30 miljoen dollar van die politieke giften ging naar Donald Trump.

De NRA was een van de weinige groeperingen in het Republikeinse establishment die vroeg en voluit de kaart van Trump trokken. Trump en LaPierre zouden het goed met elkaar kunnen vinden. Beide heren hebben dezelfde stijl en kiezen graag voor de confrontatie. LaPierre is, net als Trump, geen volbloed Republikein. Voor hij lobbyist werd, werkte hij mee aan de campagne van de Democratische presidentskandidaat George McGovern.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content