‘Ik wil een creatieve hub vormen’

© Sierakowski©Isopix

Projecten voor coworking, investeren in een bedrijf dat coliving ondersteunt en de schouders zetten onder dertig ateliers: de binnenhuisontwerper Lionel Jadot droeg het voorbije jaar verschillende petjes. De focus lag eerst op de ontwikkeling van coworkingplekken. Silversquare, een pionier in coworking, en de vastgoedoperator Befimmo hebben het eerste Silversquare @Befimmo-coworkingcenter geopend in Brussel. Daarvan nam Jadot de inrichting op zich. Hij gebruikte materialen van andere werven. “In de komende twee jaar worden vier tot vijf zulke ruimtes ontwikkeld. Op termijn kan in alle gebouwen die Befimmo aan meerdere huurders verhuurt, en in nieuwe projecten ook een Silversquare @Befimmo-center komen.”

Cohabs vertegenwoordigt waarden die ik ondersteun, zoals het zoeken naar energiebesparing en zuinig omgaan met materialen

Stijgt de vraag naar coworkingplekken?

LIONEL JADOT. “Veel plaatsen worden zo ingericht om te voldoen aan de gemeenschapsspirit van hedendaagse werkplekken. Daar is vraag naar. Kleine en middelgrote bedrijven kunnen naast en met elkaar werken, samenkomen, samen groeien, uitwisselen en innoveren.”

Wat bracht u bij professioneel interieurdesign?

JADOT. “Ik heb dat van in mijn jeugd meegekregen. Mij ouders beheerden een schrijnwerkatelier waar tientallen ambachtslieden werkten. Ze maakten er stoelen en zetels. Ze kregen opdrachten van de grootste Europese designers. Met het overgebleven materiaal kon ik werken. Daar is alles begonnen. Elk oud meubelstuk kon volgens mij worden hergebruikt. Het werd een obsessie. Ik heb nooit een formele opleiding gevolgd. Ik keek hoe de ambachtslui bij mijn ouders aan de slag gingen.”

U werkte in het atelier van uw vader, dat zich ontwikkelde tot een steeds groter kantoor voor binnenhuisarchitectuur.

JADOT. “Het werd een kmo met dertig werknemers. Later heb ik het Atelier Lionel Jadot opgericht. Na verloop van tijd werden opdrachten veel meer dan het ontwerp van zetels. Er moesten bibliotheken en volledige huizen worden ontworpen. Met mijn Atelier rijfde ik ook grote opdrachten binnen, zoals de binneninrichting van het Hotel Jam in Brussel en het restaurant Marc Veyrat in Parijs.

“Ondertussen is mijn atelier verhuisd naar Zaventem. Mijn vader is zijdelings nog actief. Op zijn 74ste werkt hij mee aan een nieuwe lijn van designzetels. De bedoeling is onze nieuwe site in Zaventem niet enkel te gebruiken als uitvalsbasis voor onze activiteiten in binnenhuisarchitectuur. Ik plan er ook een restaurant dat op termijn naar een Michelster moet meedingen. Atelier Lionel Jadot moet een creatieve hub worden. Het is de bedoeling dat een dertigtal ateliers er actief zijn. Onder andere de Antwerpse architect Ben Storms komt hier werken. Ik heb ook een participatie in Cohabs, een nieuw soort huurgemeenschap.”

Wat doet Cohabs?

JADOT. “De start-up koopt grote Brusselse huizen op en vormt ze om tot ruimtes voor coliving of gemeenschappelijk wonen. Tien zijn er al open, de komende jaren komen er zeven bij. Het project vertegenwoordigt waarden die ik ondersteun, zoals het zoeken naar energiebesparing en zuinig omgaan met materialen. Alle meubels zijn ergens gerecupereerd. We gebruiken zo goed als enkel gerecycleerd materiaal voor renovatie. Ik ben chief design officer bij Cohabs. Ook de Brusselse investeringsmaatschappij Alphastone is in het project gestapt.

Lionel Jadot (39)

Is: directeur Atelier Lionel Jadot, chief design officer Cohabs

Vrije tijd: gastronomie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content