België heeft geen munten van één en twee eurocent meer

© Thinkstock

Er is een tekort aan munten van 1 en 2 eurocent in ons land. Dat bevestigt de FOD Financiën maandag in Het Laatste Nieuws.

Muntjes van één en twee eurocent blijven te lang in portefeuilles en in spaarpotten steken en dat leidt tot een tekort. Vooral voor handelaars is dat een ernstig probleem.

In juli werd al gewaarschuwd voor het tekort, maar nu is het effectief zover. De Nationale Bank kan amper nog één en twee eurocenten verdelen omdat de Schatkist ze niet meer produceert.

Francis Adyns van de FOD Financiën bevestigt het tekort aan de krant. ‘Maar dat is niet onze schuld. De Europese Centrale Bank verbiedt ons voorlopig om nieuwe munten te slaan.’ Europa zou van mening zijn dat België meer dan voldoende ‘rosse centjes’ heeft geproduceerd. Het merendeel wordt niet gebruikt. ‘We brainstormen over oplossingen’, zegt Financiën.

Er wordt onder meer gedacht aan een nationale campagne of een grote inzamelactie via de banken. Op dit moment wisselt enkel de Nationale Bank eurocenten gratis in, elders worden kosten aangerekend.

‘Enige oplossing voor tekort aan eurocenten is afronding van kassaticket’

De ondernemersorganisaties Unizo en NSZ en sectorfederatie Buurtsuper.be roepen de regering maandag op snel werk te maken van een wet die handelaars verplicht de eindbedragen op het kassaticket af te ronden tot 5 eurocent voor cash betalingen. Ze doen dat nu er te weinig muntstukken van 1 en 2 cent in omloop zijn.

In 2014 kwam er een wet die afronden van het kassaticket tot op 5 eurocent voor cash betalingen mogelijk maakte. Een jaar later werd ook het afronden bij elektronische betalingen wettelijk geregeld. Toch stellen de ondernemersorganisaties vast dat heel wat handelaars aarzelen om het kassaticket effectief aan te passen. Ze zijn zelf wel overtuigd, maar willen mogelijke discussies daarover met klanten vermijden. Klanten vrezen ten onrechte dat een afronding in hun nadeel is, stelt NSZ.

De federale overheidsdienst Financiën denkt na over oplossingen om het tekort aan te pakken. Een daarvan zou een campagne kunnen zijn om consumenten op te roepen om eurocentjes massaal binnen te brengen, maar dat is volgens Unizo niet nuttig. Het lijkt de organisatie beter om de consument uit te leggen waarom een afronding van het kassaticket voor iedereen beter is. ‘Consumenten potten de muntjes op omdat ze ze niet graag uitgeven en niet graag op zak hebben, maar zo ontstaat er een tekort bij de handelaars die klanten het gepaste geld niet meer kunnen teruggeven’, klinkt het.

Ook Febelfin is geen voorstander van een grote inzamelactie van muntjes van 1 en 2 eurocent. Het kost volgens de bankenfederatie te veel geld. ‘De enige duurzame oplossing voor het tekort aan muntjes van 1 en 2 eurocent is afronden’, stelt topman Karel Van Eetvelt op Twitter.

Partner Content