Isabelle Kocher

‘Spreiden, digitaliseren en minder CO2 vormen de kern van een energierevolutie’

Isabelle Kocher CEO van het energiebedrijf Engie

Het energiebedrijf van de toekomst zal zich steeds meer bekommeren om de herkomst en de kwaliteit van zijn diensten en meer oog hebben voor vernieuwing. Dat zegt Isabelle Kocher, CEO van het energiebedrijf Engie.

Aan het einde van een vlucht van Stockholm naar Vancouver keek ik neer op een landschap dat griezelig veel leek op wat ik gezien had bij mijn vertrek: de lucht was grijs en ondoordringbaar door rookwolken van bosbranden. Die twee steden pakken meestal graag uit met hun uitstekende luchtkwaliteit, maar vorige zomer vormden ze een groot gevaar voor de gezondheid. Door de veranderingen in het klimaat zijn de weersomstandigheden warm en droog, wat het risico op branden verhoogt.

Hoewel bosbranden , droogteperiodes, orkanen en overstromingen jaar na jaar toenemen, is er ook goed nieuws: de economie van de energie verandert stilaan. De prijs van zonne-energie is gezakt onder die van de meeste traditionele energiebronnen. Tussen 2010 en 2017 is de prijs van zonne-energie met 73 procent gedaald.

In augustus 2018 keurde Californië een wetsvoorstel goed waarmee werd vastgelegd dat tegen 2045 alle elektriciteit afkomstig moet zijn van koolstofvrije energiebronnen. Enkel door rekening te houden met die nieuwe werkelijkheid kunnen we de strijd met onze concurrenten aangaan in een wereld die wordt beïnvloed door de klimaatverandering. De technologieën die dat nieuwe tijdperk inluiden, zijn meer gespreid, gedigitaliseerd en ze stoten minder CO2 uit.

Er duiken steeds meer elektrische wagens op: in 2015 waren er 1 miljoen in het verkeer, in 2017 waren dat er al 3 miljoen. In kantoren en fabrieken breidt de automatisering uit. Het aantal toestellen dat via het internet met elkaar verbonden is zou naar schatting in Europa en Amerika zo’n elftal per persoon zijn. Ze worden aangedreven door oplaadbare batterijen. Alles samen vormen ze een gigantisch net van energieverbruik en -opslag.

De productie van energie wordt ook meer gespreid. Centrales met een beperkte ecologische voetafdruk leveren betaalbare elektriciteit aan afgelegen gebieden in Afrika en Azië. Door elektriciteit te delen zullen bovendien de kosten dalen en wordt het systeem betrouwbaarder. Als mijn buurvrouw vanavond meer energie nodig heeft, kan ze mijn overschot gebruiken.

Die systemen worden stilaan verbonden door een digitaal netwerk. Daardoor zullen ze in staat zijn dingen aan te leren, ze optimaal te benutten en zichzelf opnieuw in te stellen om zich aan te passen aan onze noden: de lichten dimmen of ons de weg wijzen in het donker, de snelheid van onze voertuigen, het verloop van het verkeer en de productiviteit van fabrieken perfect instellen.

Energie is het fundament waarop de informatie-economie is gebouwd. Digitale bedrijven zijn de grootste slokoppen van energie. De veiligheid van het netwerk en van de informatiestroom zijn al onlosmakelijk met mekaar verbonden. Die band zal nog crucialer worden voor de veiligheid van bedrijven en landen. Naarmate mensen zich meer en meer zorgen maken over zuivere lucht, draaglijke temperaturen en een veilige manier van leven, en de prijs van nieuwe energiebronnen de traditionele technieken aan het wankelen brengt, zullen bedrijven zich onder druk gezet voelen om concurrentieel sterker uit de hoek te komen met nieuwe energie.

Spreiden, digitaliseren en minder CO2 vormen de kern van een energierevolutie.

Het energiebedrijf van de toekomst zal zich steeds meer bekommeren om de herkomst en de kwaliteit van zijn diensten en meer oog hebben voor vernieuwing. Er zal niet enkel meer en meer zonne- en windenergie worden ingezet, ook in andere sectoren blijven nieuwe trends opduiken. Door de beperkte lithiumvoorraad zullen we de grenzen van energieopslag moeten verleggen, terwijl we blijven zoeken naar geavanceerde technologie.

We zullen systemen ontwikkelen waardoor ons bedrijf kan bloeien en waarmee we zelfs de schadelijke erfenis van fossiele brandstoffen ongedaan kunnen maken. Het aantal vernieuwingen in energie zal toenemen. De drie pijlers van nieuwe energie – spreiden, digitaliseren en minder CO2 – vormen de kern van een energierevolutie. Die visie op de toekomst moeten we dringend omarmen.

Partner Content