Xavier Baeten (Vlerick) over loonsverhoging Ralph Hamers (ING): ‘Kritiek was te voorspellen’

Xavier Baeten © Vlerick
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De Nederlandse bank ING heeft na een storm van protest de loonsverhoging van haar topman, Ralph Hamers, ingetrokken. “De raad van bestuur van ING heeft te weinig rekening gehouden met de maatschappelijke gevoeligheden”, vindt Xavier Baeten, professor aan de Vlerick Business School en gespecialiseerd in verloningsbeleid.

De 52-jarige Nederlander Ralph Hamers, die enkele jaren geleden nog ING België leidde, zou zijn loon met 50 procent zien stijgen tot 3 miljoen euro per jaar.

Nederland reageerde zeer verontwaardigd op de loonsverhoging van Hamers. Is dat terecht?

XAVIER BAETEN. “Ik moet toegeven dat ik in eerste instantie ook verrast was. Salarissen van CEO’s maken in de regel geen grote sprongen. Een loonsverhoging van 50 procent tot 3 miljoen euro, dat is toch redelijk van de pot gerukt. Dat er kritiek zou komen, was te voorspellen. Zeker als je weet dat ING een herstructurering doormaakt waarbij duizenden jobs verdwijnen, en Nederland bijzonder kritisch staat tegenover de graaicultuur in de banksector. Met die maatschappelijke realiteit hebben de bestuurders van ING te weinig rekening gehouden.”

De raad van bestuur van ING zegt dat hun topman te weinig verdiende in vergelijking met andere topbankiers.

BAETEN. “Daar hebben ze een punt. Hamers werd weinig betaald. Zijn loon is de voorbije jaren nauwelijks gestegen. Hij kreeg vorig jaar 2 miljoen euro, terwijl zijn collega bij Deutsche Bank 4,4 miljoen ontving en de topman van Lloyds zelfs 7,5 miljoen euro. Toch vind ik het een beetje laf van het ING-bestuur om te verwijzen naar de markt. Want het is maar met wie je vergelijkt. De topman van de Scandinavische bank Nordea bijvoorbeeld krijgt ook maar 2 miljoen euro.”

Volgens ING is er gebenchmarkt met bedrijven die, net als ING, deel uitmaken van de Euro Stoxx 50, de index van de grootste vijftig Europese beursgenoteerde bedrijven.

BAETEN. “Vaak vergelijkt men inderdaad met bedrijven van een vergelijkbare grootte. En dan kom je snel in een opwaartse spiraal terecht. Studies van Vlerick hebben uitgewezen dat de grootte van een bedrijf de meest bepalende factor is voor de hoogte van directiesalarissen. Hoe groter een onderneming, hoe hoger de toplonen. Ook tussen landen zijn er belangrijke verschillen. Hoe Angelsaksischer, hoe hoger de lonen en hoe groter de loonspanning tussen het hoogste en het laagste salaris binnen een onderneming.”

Het bestuur van ING voerde ook aan dat het zijn toppers goed moeten betalen willen ze talent aantrekken en behouden.

BAETEN. “Dat is een misvatting. Een goede CEO wordt niet in de eerste plaats gedreven door zijn financiële vergoeding. Ons onderzoek heeft uitgewezen dat niet-financiële aspecten belangrijker zijn, zoals de uitdaging, het gevoel vooruitgang te boeken en de trots om voor een bepaald bedrijf te werken. Wij stelden vast dat de ondernemingen die op lange termijn het best presteren hun CEO’s zelfs minder betalen.”

Moeten politici optreden tegen hoge lonen?

BAETEN. “De vraag is eerder of hun optreden efficiënt is. Nederland heeft enkele jaren geleden de bonussen van toplui van banken beperkt tot maximaal 20 procent van het vaste loon, en daarenboven strenge limieten opgelegd op wat gestort wordt als aanvullend pensioen. Net daardoor werd Hamers minder betaald dan zijn Europese collega’s. Dan zie je dat ING zich toch genoodzaakt voelde een inhaalbeweging te maken. In die zin was de bruuske aanpassing van Hamers’ verloning een reactie op een eerdere beslissing van de overheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content