Nuchtere Nederlander moet Greenyard rechttrekken

© Jens Claessens
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De Nederlander Marc Zwaaneveld maakte het afvalbedrijf Van Gansewinkel de voorbije jaren weer gezond. Herhaalt hij zijn krachttoer bij de fel gehavende beursgenoteerde groente- en fruitboer Greenyard?

Elke situatie is uniek. Het is dus opletten met vergelijkingen met andere bedrijven, waarschuwt een bevoorrechte waarnemer bij Greenyard nadrukkelijk. En toch zijn er gelijkenissen tussen de beursgenoteerde groente- en fruitverkoper en Van Gansewinkel, de vorige werkgever van Marc Zwaaneveld.

De Nederlander belandde in mei 2014 als COO bij het afvalbedrijf in Eindhoven. Van Gansewinkel zat in zwaar weer. De eigenaars – de investeringsfondsen CVC en KKR – hadden het bedrijf met schulden overladen. In 2015 werd Zwaaneveld de CEO. In ruil voor een schuldherschikking van bijna een half miljard euro kwam de onderneming in handen van zestig schuldeisers. Een herstructurering die 600 banen kostte, was al doorgevoerd. Daarna volgde een bijzonder zware afboeking van de goodwill, waardoor het nettoresultaat van 2014 voor 550 miljoen euro in het rood dook.

Zwaaneveld maakte het bedrijf wel weer winstgevend. In 2016 werd het verkocht aan concurrent Shanks. De aandeelhouders-schuldeisers van Van Gansewinkel ontvingen 366 miljoen euro cash en een belang van 24 procent in het beursgenoteerde Shanks. “De overname was niet nodig, maar nuttig”, benadrukte Marc Zwaaneveld. Hij verliet daarop het bedrijf. De nieuwe fusiegroep kreeg de nieuwe naam Renewi en werd de marktleider in de Benelux en het nummer vijf in Europa.

Nieuwe toekomst

“Ik heb twee jaar samengewerkt met Marc Zwaaneveld”, zegt Wim Geens, de algemeen directeur van Renewi België. “Hij weet heel goed wat hij wil en gaat daar ook voor. Marc is heel direct en gefocust op cijfers. Het duurt wel een tijdje vooraleer je zijn vertrouwen wint, maar zodra dat er is, krijg je de nodige autonomie. Ik heb graag met hem gewerkt. Als hij merkt dat je weet waarover je praat, zal hij luisteren en daar rekening mee houden. Maar je moet dus wel leveren. Hij is rechttoe, rechtaan. Een plan is een plan, en daar gaat hij voor.”

Marc Zwaaneveld is een econoom van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De Eindhovenaar – hij woont op een boerderij in Sint-Oedenrode, ten noorden van de stad – bekleedde decennialang industriële en financiële functies. Vanaf 1989 bekleedde Zwaaneveld functies bij de vrachtwagenbouwer Daf Trucks in Eindhoven. In 1998 werd hij vennoot bij de financiëledienstenverlener Accenture. Die baan ruilde hij in 2005 in voor een betrekking als CFO bij de afvalverwerker Sita, die intussen is opgegaan in het Franse Suez. Zwaaneveld was CFO voor Benelux en Duitsland, later voor Noord-Europa. In 2014 verraste hij als nieuwkomer bij Van Gansewinkel. Waar hij de boel rechttrok en het bedrijf een nieuwe toekomst gaf.

Marc Zwaaneveld is rechttoe, rechtaan. Een plan is een plan, en daar gaat hij voor” Wim Geens, Renewi België

Verse zuurstof

Zwaaneveld belandde eind januari bij Greenyard. De raad van bestuur van de groente- en fruitgroep zocht sinds de voorbije herfst naar een sterke operationele figuur. Greenyard heeft het moeilijk, nadat het diverse tegenvallende resultaten moest opbiechten. “Als een bedrijf het moeilijk heeft, moet je verse zuurstof binnenbrengen”, zegt de bevoorrechte waarnemer bij Greenyard. “Bij Van Gansewinkel was logistiek heel belangrijk. Dat geldt ook voor Greenyard. Een nieuwkomer gaat met een frisse blik door de organisatie. Zwaaneveld is een nuchtere Nederlander. Hij ontleedt zonder veel gedoe, maar wel met veel respect voor de bestaande structuren. Marc werkt heel doortastend.”

De raad van bestuur loodste Zwaaneveld bij Greenyard binnen. De Nederlander werd gelokt via eigen contacten, zonder een beroep te doen op een koppensneller. Ook Hein Deprez, de meerderheidsaandeelhouder van de beursgenoteerde onderneming en co-CEO, schaarde zich achter zijn aanstelling. Want Greenyard mag dan een bedrijf zijn met kennis en ervaring in overnames, in de integratie en het operationele beheer van die overnames schort er iets. Marc Zwaaneveld moet Greenyard vlot trekken.

En het personeel? Daar is het afwachten. De nieuwe co-CEO had zich tot vorige week nog niet voorgesteld aan zijn mensen in België. In de vestigingen in Bree, Rijkevorsel, Sint-Katelijne-Waver en Westrozebeke werken ongeveer 1500 mensen. Maar ook Hein Deprez was weinig zichtbaar op de werkvloer. Over een eventueel besparingsplan is voorlopig niets bekend.

Marc Zwaaneveld (57)

Is: co-CEO Greenyard

Vrije tijd: boerderijen in Sint-Oedenrode

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content