Buitenlandse investeringen in Vlaanderen bereikten recordpeil in 2018

Geert Bourgeois © Belga

Buitenlandse bedrijven hebben vorig jaar 4,24 miljard euro geïnvesteerd in Vlaanderen: een record. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister-president Geert Bourgeois dinsdag heeft bekendgemaakt.

Het investeringsbedrag van 4,24 miljard euro ligt dubbel zo hoog als de 2,08 miljard euro buitenlandse investeringen uit 2017. In totaal ging het om 234 investeringsprojecten, tegenover 215 een jaar eerder. Ook dat is een record.

Met die investeringen werden 5.339 rechtstreekse banen gecreëerd, bijna evenveel als het recordaantal banen dat er in 2017 (5.377) bij kwam. Het hoge investeringsritme is voornamelijk te danken aan de chemiesector.

De VS blijven topinvesteerder, met veertig nieuwe investeringsprojecten. Daarna volgen buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland. Japan en China komen op een gedeelde vijfde plaats, gevolgd door Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zuid-Afrika, Denemarken en Turkije.

De helft van de investeringen waren volledig nieuwe projecten. De andere investeringen waren uitbreidingen, en fusies en overnames. Buitenlandse bedrijven investeerden in Vlaanderen vooral in productie, maar ook in onderzoek en ontwikkeling. Ook voor investeringen in sales en marketing was Vlaanderen een populaire investeringsbestemming. Wordt gekeken naar het aantal jobs, was de logistieke sector goed voor bijna een derde van het aantal nieuwe banen, gevolgd door productie en sales en marketing.

Enkele belangrijke investeringen in 2018 waren bijvoorbeeld de uitbreiding van de site van Borealis in Kallo, goed voor een miljard euro, of de opening van een nieuw distributiecentrum van het Nieuw-Zeelandse logistiek bedrijf Mainfreight in Zwijnaarde, goed voor honderd nieuwe jobs.

‘Dit is zeer goed nieuws. Deze cijfers bewijzen dat Vlaanderen meer dan ooit aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders’, aldus Vlaams minister-president Geert Bourgeois. De Vlaamse regeringsleider zit deze week op het Wereld Economisch Forum in Davos in Zwitserland, juist om investeerders te overtuigen van de Vlaamse troeven. ‘Ondanks internationale politieke en economische moeilijkheden als brexit en handelsconflicten blijft Vlaanderen onverkort buitenlandse investeringen aantrekken. Met deze Vlaamse regering zorgen we ervoor dat Vlaanderen een internationale topinvesteringslocatie blijft’, zegt Bourgeois.

Dit jaar werd alvast een sterke start genomen wat buitenlandse investeringen betreft. Het Britse chemieconcern Ineos kondigde op 15 januari aan dat het drie miljard euro pompt in twee nieuwe fabrieken in de Antwerpse haven.

Ook Michel trekt naar Davos

Premier Charles Michel trekt dinsdag naar het Wereld Economisch Forum in Davos, hoewel zijn minderheidsregering in lopende zaken is. ‘Het is meer dan ooit noodzakelijk om de Belgische belangen er te verdedigen’, klinkt het bij de premier.

Hoog in de Alpen vergaderen toppolitici, CEO’s van de grootste bedrijven en beleidsmakers de komende dagen over het wel en wee van de wereld, zoals ze al doen sinds 1971. Voorstanders noemen het Wereld Economisch Forum een superdenktank waar op hoog niveau ideeën kunnen uitgewisseld worden en vooral contacten gelegd. Critici hebben het over een elitair clubje voor de één procent, een praatbarak voor de ons kent ons.

Eén ding staat wel vast. Nergens ter wereld zijn op zo weinig vierkante kilometers zoveel wereldleiders samen te zien. Al kampt het forum dit jaar wel met een aantal afzeggers, en niet de minste. De Amerikaanse president Donald Trump blijft thuis, net als de rest van de Amerikaanse delegatie. De ‘government shutdown‘ eist hen op. Idem voor de Britse premier Theresa May, die haar handen vol heeft met brexit. Gele hesjes houden de Franse president Emmanuel Macron dan weer in Frankrijk.

Zijn wel van de partij: de Duitse kanselier Angela Merkel, de Japanse premier Shinzo Abe of nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro, de ‘Trump van de tropen’. Ze krijgen het gezelschap van heel wat andere politici en belangrijke CEO’s van het kaliber als Jack Ma, oprichter van de Chinese onlinewinkel Alibaba. Ook beleidsmakers als VN-secretaris-generaal Antonio Guterres en IMF-topvrouw Christine Lagarde reizen af naar het bergdorpje, net als de bekende Britse bioloog sir David Attenborough, prins William of muzikant/wereldverbeteraar Bono.

In Zwitserland tekent alvast een uitgebreide Belgiche delegatie present: ondanks een minderheidsregering in lopende zaken trekt premier Charles Michel net als vorig jaar naar Davos, idem voor de ministers Kris Peeters en Alexander De Croo. ‘In tijden van brexit en handelsspanningen is het meer dan ooit noodzakelijk om in Davos de belangen van België en de Belgische bedrijven te verdedigen’, klinkt het bij Michel.

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois is er bij, net als de voorbije jaren. Koning Filip en koningin Mathilde nemen eveneens deel aan het forum. Op de deelnemerslijst ook verscheidene Belgische bedrijfsleiders, zoals Proximus-CEO Dominique Leroy of de topman van de Antwerpse haven, Jacques Vandermeiren.

Partner Content