Aantal vacatures bereikt record, VDAB strenger voor werklozen die niet genoeg solliciteren

KRAPPE ARBEIDSMARKT Voor bepaalde beroepen zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. © Belga

Bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB vielen vorig jaar meer dan 287.000 vacatures in de bus. Dat is 11 procent meer dan in 2017 en een record.

Nooit waren bedrijven in Vlaanderen meer op zoek naar nieuw personeel. In vergelijking met de crisisjaren gaat het bijna over dubbel zo veel ingediende vacatures, bericht De Tijd dinsdag.

Maar er is een belangrijke keerzijde. Ook het aantal vacatures dat niet ingevuld raakt, staat op een recordniveau. In december bleven meer dan 48.000 Vlaamse vacatures openstaan omdat bedrijven geen geschikte kandidaat vonden. Dat zijn er 10.000 meer dan een jaar eerder. Het gaat alweer om bijna een verdubbeling tegenover de crisisjaren.

Om de krapte te bestrijden plant de VDAB verschillende nieuwe initiatieven. Zo gaat de dienst het komende jaar intensiever focussen op het activeren van wie van een ziekte-uitkering leeft.

Gazet van Antwerpen bericht op zijn beurt dinsdag dat VDAB strenger optreedt tegen werklozen die niet genoeg moeite doen om aan een job te geraken. In de eerste helft van 2018 werden 8.182 werklozen in Vlaanderen daarvoor gestraft. Dat is 12 procent meer dan in de eerste helft van 2017.

Partner Content