“We willen de transformatie naar smart cities versnellen”

BNP Paribas Fortis
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

15 juni 2018, 11:05 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:01

Onze steden en gemeenten staan voor grote uitdagingen om hun toekomst als smart city vorm te geven. Het vergt een visie op lange termijn en de juiste beleidskeuzes, maar ook middelen om in vernieuwende projecten te investeren. BNP Paribas Fortis wil als partner van lokale overheden hun transformatie naar smart cities versnellen.

Didier Beauvois, head of Corporate Banking: “De evolutie van de steden wereldwijd is indrukwekkend. Kijk naar wat Barcelona of ‘s werelds slimste stad Kopenhagen hebben gepresteerd. Er is een ontzettend potentieel om steden leefbaarder en aangenamer te maken voor de burger, maar ook om economische activiteit te ontwikkelen. Wij willen een partner zijn voor lokale overheden en ondernemingen die daaraan werken.”

Lees ook: Vijf ideeën voor slimme steden

BNP Paribas Fortis heeft van duurzame ontwikkeling een strategische prioriteit gemaakt. “We hebben de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties bestudeerd en daar enkele objectieven uitgehaald waarrond we de komende jaren bijkomende expertise willen opbouwen. Zo is er ook een competence center ‘smart cities’ opgericht.”

Een bundeling van expertise

“Smart cities zijn trouwens geen compleet nieuw gegeven voor ons”, legt Didier Beauvois uit. “We kunnen bogen op onze bestaande samenwerking met lokale autoriteiten en onze expertise rond mobiele technologie, hernieuwbare energie en circulaire economie bundelen.”

Didier Beauvois
Didier Beauvois

Lees ook: “Wij willen een positieve impact hebben op de maatschappij”

Smart Cities-projecten vergen soms zware investeringen. De bank zoekt daarom samen met overheden en partners naar de geschikte financieringsvorm. Didier Beauvois: “We hebben uiteraard klassieke kredieten. Daarnaast komt voor sommige investeringen leasing of zelfs private equity in aanmerking. Maar steeds vaker gaat het over publiek-private samenwerking waarbij we als partner mee in een project van de overheid stappen. Of we treden toe tot een consortium om een project tijdens de volledige levensduur mee te realiseren via een DBFM-constructie (design, build, finance and maintain).”

Ecosysteem van partners voor smart cities

Om de vele evoluties rond smart cities op de voet te volgen, werkt BNP Paribas Fortis ook aan een ecosysteem van partners die bijkomende expertise kunnen inbrengen. “We werken samen met de technologische federatie Agoria, die de transformatie naar smart cities wil versnellen. We hebben een leerstoel aan de Universiteit Antwerpen rond co-innovatie voor de logistiek van de toekomst.”

“We zijn ook partner van Co.Station, we organiseren innovation days via onze Innovation Hubs en inspiratietrips naar steden als Parijs of Berlijn… Kortom, we geloven echt in de opportuniteiten die smart cities bieden voor iedereen”, besluit Didier Beauvois.

Lees ook: De stad als moderne mijn voor materialen

Lees alle artikels over Sustainable Growth