Slimme strategie voor duurzame, leefbare steden

BNP Paribas Fortis
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

16 juli 2018, 10:00 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:02

Wereldwijd winnen steden aan belang en trekken ze steeds meer inwoners aan. De uitdaging voor steden is dus om die toevloed aan te kunnen en tegelijk over de leefbaarheid te waken. Net daarom duiken steeds meer smart cities op: steden die werk maken van nieuwe technologieën en concepten om slimmer om te springen met openbare ruimte, grondstoffen en geld.

De Europese Unie moedigt lokale besturen aan om na te denken over een langetermijnvisie en hoe ze de demografische groei kunnen laten sporen met meer levenskwaliteit in de stad. “Er is een dubbele evolutie: enerzijds worden de steden steeds groter, anderzijds neemt onze biodiversiteit stukje bij beetje af. Te weinig mensen beseffen de gevolgen op de lange termijn”, zegt Benjamin Caspar, verantwoordelijk voor duurzame stadsontwikkeling bij de Europese Commissie.

Benjamin Caspar
Benjamin Caspar

“Daarom moedigen we lokale beleidsmakers aan om grondig na te denken over de verdere ontwikkeling van hun stad op lange termijn. Een smart city-aanpak, over departementen heen, is een stap in de goeie richting”, vindt Caspar. “We hebben nood aan meer groen, meer duurzame mobiliteit, kwalitatieve inrichting,… Als je dat goed aanpakt, is er een positief effect op verschillende vlakken: een aangenamere omgeving, minder energieverbruik, een betere luchtkwaliteit, enzovoort…”

Een smart city-aanpak, over departementen heen, is een stap in de goeie richting.

België evolueert traag

Ook in ons land groeit dat besef. “Maar België hinkt achterop”, stelt Ingrid Reynaert, business group leader Smart Cities bij Agoria : “We zijn een follower country. Kijk naar wat Berlijn en Barcelona al hebben gerealiseerd… Wij zitten nog steeds in de kennismakingsfase. Pas sinds vorig jaar merken we dat de steden volop in actie komen met het implementeren van plannen.”

Lees ook: Vijf ideeën voor slimme steden

Om een stad efficiënt te runnen, wordt steeds meer digitale technologie ingezet. Namen is een van de eerste steden die een aanbesteding heeft uitgeschreven om smart mobility-toepassingen te ontwikkelen. “In Vlaanderen zijn Kortrijk en Antwerpen de goede leerlingen van de klas. Via imec investeert Vlaanderen bijvoorbeeld 4 miljoen in het Antwerpse City of Things-project. Dat moet een proeftuin worden van nieuwe toepassingen op basis van het Internet of Things.”

Ingrid Reynaert
Ingrid Reynaert© Triptyque

De initiatieven blijven echter niet beperkt tot grote steden. Begin 2018 won Sint-Truiden de Agoria Smart City Award. Ingrid Reynaert: “Hoewel het geen centrumstad is, slaagt het erin met beperkte middelen mooie projecten te realiseren. Zo ontwikkelde de stad een geavanceerde app die het leven van de Truienaar een pak makkelijker maakt. Ze hanteerden een grensoverschrijdende aanpak, en ook samenwerking met bedrijven was belangrijk voor het slagen van dit project.”

Via imec investeert Vlaanderen 4 miljoen in het Antwerpse City of Things-project.

Publiek-private samenwerking

Uiteraard vergen dergelijke projecten heel wat investeringen. Als grootste bank van het land staat BNP Paribas Fortis de overheden bij om hun slimme projecten te realiseren. Olivier Tasnier, head of Public Banking: “Wij hebben expertise in verschillende domeinen opgebouwd, niet in het minst rond betalingssystemen, duurzame bouwprojecten of het verbeteren van de infrastructuur.

Olivier Tasnier
Olivier Tasnier

Lees ook: “We willen de transformatie naar smart cities versnellen”

“Voor smart cities-projecten stellen we klassieke kredieten ter beschikking of stappen we in een publiek-private samenwerking. Een mooi voorbeeld van zo’n PPS was het project ‘Scholen van Morgen’ waarmee we de bouw en renovatie van 182 scholen in Vlaanderen hebben gerealiseerd”, besluit Tasnier.

Lees alle artikels over Sustainable Growth