De bank als matchmaker in de circulaire economie

© iStockphoto
BNP Paribas Fortis
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

25 april 2018, 09:35 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:02

Hoe kunnen banken ervoor zorgen dat ook risicovolle investeringen in circulaire activiteiten gefinancierd raken? Het is een vraag waar BNP Paribas Fortis zich het hoofd over heeft gebogen: “We moeten onze manier van werken hieraan aanpassen. We willen ook expertise opbouwen om nog meer bedrijven te stimuleren circulair te worden.”

De circulaire economie is in opmars. Maar financiering van zulke activiteiten is geen evidentie. Marina Vanstipelen, head of core banking: “Het verstrekken van kredieten aan ondernemingen is een van de belangrijkste opdrachten van de bank.. Maar een investeringsdossier in een circulair project kan een risicovolle keuze zijn zonder garantie op succes. Als we dat gewoon behandelen volgens de klassieke aanpak, kom je dan wellicht tot de conclusie om het niet te financieren. Dat willen we vermijden.”

Competence center rond circulaire economie

Daarom bouwt BNP Paribas Fortis een intern competence center uit voor de circulaire economie. “We passen onze manier van werken aan om de risico’s op een andere manier in te schatten. We willen immers de juiste keuzes maken in het ondersteunen van circulaire investeringen. Dat is trouwens niets nieuws: we hebben dat eerder ook al gedaan voor investeringen in bijvoorbeeld hernieuwbare energie en cleantech.”

Lees ook: Circulaire economie kan tot 100.000 nieuwe jobs opleveren

Door samen te werken met klanten bouwen we expertise op over circulaire economie.

Marina Vanstipelen en Didier Beauvois, head of corporate banking, zien voor de bank nog een andere rol weggelegd: “Door samen te werken met klanten bouwen we expertise op over circulaire economie. En die stellen we ten dienste van andere ondernemingen. Zo kunnen we de bewustwording verhogen en bedrijven met elkaar in contact brengen om circulaire projecten te versnellen. Zo organiseerden we recent een inspiratiereis naar Berlijn om kennis te maken met trendsetters in de circulaire economie.”

Didier Beauvois & Marina Vanstipelen
Didier Beauvois & Marina Vanstipelen© Cyrus Paques

Impact op financiering van facturen

BNP Paribas Fortis zelf evolueert en past haar producten en dienstengamma aan de noden van de circulaire economie. “Als meer en meer bedrijven evolueren naar product-dienstcombinaties, naar businessmodellen ‘als een dienst’, moeten wij onze financiering daarop afstemmen. Ik denk dat dit mogelijk een impact zal hebben op financiering van facturen bijvoorbeeld onder de vorm van factoring. Verkoopfacturen zullen evolueren naar huurfacturen en het aantal debiteuren van een onderneming zal verhogen. Wij moeten die evolutie volgen en onze producten, diensten en indien nodig ons businessmodel hieraan aanpassen. Ook dat is een uitdaging voor het nieuwe competence centre.”

De bank als matchmaker in de circulaire economie
© Getty Images/iStockphoto

Lees ook: Overheden geven circulaire economie een duw in de rug

Lees alle artikels over Sustainable Growth