Initiatie whisky: ‘We klopten aan als groentjes en kwamen wild enthousiast weer buiten’

© /

Whisky is een complexe drank, maar zelfs voor nieuwskomers is het mogelijk om er wegwijs in te raken. Wij schreven ons in voor een tasting en kwamen er tuk op whisky terug naar buiten.

Kenners zijn we allerminst, maar toch vonden enkele vrienden het een goed idee om ons een whiskytasting cadeau te doen. ‘Iets voor beginners,’ zeiden ze, ‘om jullie smaakpapillen eens wakker te schudden.’ We gingen binnen als groentjes, en kwamen wild enthousiast – en tuk op whisky – terug naar buiten.

Initiatie whisky: 'We klopten aan als groentjes en kwamen wild enthousiast weer buiten'

Master of ceremony van dienst was Bert Bruyneel, ex-Malt Maniac, spiritadviseur van The Jane, bottelaar van de betere Schotse, Ierse en Japanse malt, en bovenal: één van de meest gepassioneerde whiskyliefhebbers van ons land. Hij nodigde ons, zes prille dertigers die voor deze tasting nauwelijks een glas whisky aan de lippen hadden gezet, uit in zijn kantoor in Ingooigem, op een boogscheut van Kortrijk. Van daaruit verkoopt Bert geselecteerde whisky’s over de hele wereld, met zijn label Asta Morris. U kunt Berts eigen gin, de cask-strength DRKNSS, in exclusiviteit proeven in The Jane, die trouwens ook een paar van zijn whisky’s aanbiedt.

Tot Bert 22 jaar geleden voor het eerst een whisky proefde, op café bij een vriend, dronk hij geen druppel alcohol. Een glas Jack Daniel’s Single Barrel bracht daar definitief verandering in: “Dat was de bliksem die insloeg”, zegt hij. Bert raakte al snel verslingerd aan Schotse single malt, en aangezien de spirit toen nog relatief obscuur was, ging hij zelf op ontdekkingstocht.

Bert: “Ik heb die hele weg zelf uitgezocht en verkend. Daar ben ik vandaag nog steeds heel blij om: vandaag proeven mensen enkel wat andere mensen lekker vinden. Ze lezen blogs en artikels, volgen tips op, en ontdekken zelf niks nieuws meer. Wij proefden vroeger van absolute baggerwhisky, tot de wereldtoppers die vandaag niet meer gemaakt worden. Intussen heb ik duizenden whisky’s geproefd.”

Instapmodel

Gevraagd naar welke ‘instapwhisky’ hij zou aanbevelen aan beginners, hoeft Bert niet lang na te denken. “Weet je, er bestaan geen ‘beginners’ meer”, vertelt hij. ‘Mensen wagen zich meteen aan een geturfde Laphroaig, of een superdeluxe Japanse whisky. Ik zeg dan: ‘Je bent dat aan het te drinken, maar je hebt nog nooit een Balvenie 12 Years Doublewood geprobeerd. Ge slaat stappen over, jong.’ Die Doublewood vind ik voor zijn veertig euro een schitterende whisky: hij heeft mooie sherry- en bourbontoetsen, met hints van citrus en sinaasappel. Elke liefhebber zou die in zijn kast moeten staan hebben.”

Initiatie whisky: 'We klopten aan als groentjes en kwamen wild enthousiast weer buiten'

Bert: “Ik steek geen systeem in deze tasting. We gaan gewoon wat rondwandelen, door Schotland, Ierland en Japan. Ik stel voor dat we de basisdingen overslaan, om de simpele reden dat ik geen basisdingen heb staan (lacht). We beginnen met een oude botteling van Arran 14 Years. Mooi fruitig, complex, gebalanceerd – deze heeft alles. Ik vind hem zelfs beter dan de Balvenie Doublewood. Dan een Glenburgie 9 Years, die ik zelf gebotteld heb. Glenburgie is één van mijn favoriete stokerijen, in de eerste plaats omdat niemand hem kent. Je kunt het dus nog vinden, aan normale prijzen, en je kunt er mensen mee verrassen. Dan een turfke: de Ardmore 14 Years komt uit de Speyside-regio in Schotland. En nu we toch bezig zijn met turf: laat ons die Laphroaig 10 Years eens uit de kast halen. Dat is een bom. Mo joengens toch. Die Ardmore is goed, maar dit is drie vitessen hoger.”

Wereldse whisky

Initiatie whisky: 'We klopten aan als groentjes en kwamen wild enthousiast weer buiten'

Bowmore Fino 64 en Bowmore Bouquet 66, beiden whisky’s van de Bowmoredistilleerderij op het eiland Islay, zijn Berts favoriete whisky’s aller tijden. Hij voegt er wel aan toe dat je niet noodzakelijk meer in Schotland moet zijn zijn om de beste whisky’s te vinden. Ook in de VS gebeuren er spannende dingen. ‘Op een bepaald moment in mijn leven zei ik dat het leven te kort is om bourbon te drinken’, vertelt Bert. ‘Ik ben daarop teruggekomen. George T. Stagg, Maker’s Mark, Blanton’s, Michter’s: daar zitten absolute topbourbons tussen.’ Vervolgens beëindigt hij de tasting met een Japanse en een Ierse whiskey.

Bert: “Ik ben ongelofelijk trots op deze Chichibu 5 Years. Chichibu is een jonge distilleerderij. Hun houtmanagement is ongelofelijk creatief. Japanners maken whisky om goeie whisky te maken; ze zijn zo gepassioneerd. En we mogen Ierland niet vergeten, waar tegenwoordig ongelofelijk lekkere whiskey gestookt wordt. De Ierse stijl is heel zacht en fruitig. Neem nu deze Nectar of the Daily Drams: die heeft een subtiele neus, met hints van gummibears, een beetje amandel, wat marsepein. Heel veel fruit. In de mond lichtjes romig, mineralig. Wit fruit: appels, peren. Zoethout. In de nadronk komen er meer tropische toetsen door. Mango, papaya. Hij doet je de geturfde Laphroaig gewoon vergeten: complex wint het altijd van sterk. Deze mag je me altijd geven. O zo lekker.”

Initiatie whisky: 'We klopten aan als groentjes en kwamen wild enthousiast weer buiten'

Dieter Moeyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content