SatADSL en ERTMS Solutions krijgen prijs Brussels Best Exporters 2017

SATADSL Internet via satelliet in Afrika en het Midden-Oosten. © BEL
Robert Van Apeldoorn redacteur Trends-Tendances

Er zijn meer innoverende Brusselse kmo’s die exporteren dan we misschien denken. Dat bewijst de prijs Brussels Best Exporters 2017. De laureaten zijn SatADSL, een onderneming die internettoegang per satelliet verkoopt in Afrika, en ERTMS Solutions, een kampioen van de spoorwegveiligheid.

Brussels Invest & Export heeft voor de vierde keer de prijs Brussels Best Exporters uitgereikt. Daarmee wil de overheidsdienst ondernemingen een duwtje in de rug geven bij hun ontwikkeling op de buitenlandse markten, zegt chief executive director Bénédicte Wilders. De export is een van de belangrijkste motoren voor de economische activiteit en de tewerkstelling in het Brussels Gewest, zegt hij. De dienst hoopt via de prijs ook meer bekendheid te verwerven bij ondernemingen.

De jury van economisch experts en journalisten kent jaarlijks twee prijzen toe: een in de categorie goederen en een andere in de categorie diensten. Bij de beoordeling houdt de jury vooral rekening met de exportcijfers van de drie voorbije jaren, het innoverende karakter van de activiteit en de evolutie van het personeelsbestand. De jury had in beide categorieën een duidelijke voorkeur voor technologie.

De laureaat in de categorie diensten, SatADSL, verkoopt internettoegang per satelliet aan Afrika, het Midden-Oosten en andere plaatsen waar geen of enkel slecht functionerende landnetwerken zijn. Het bedrijf uit Oudergem nam het op tegen twee genomineerden van formaat. Brussels Beer Project brouwt bier in samenwerking met anderen, heeft een microbrouwerij in de Dansaertstraat, opende in mei een filiaal in Tokio en wil naar Azië exporteren. Generous produceert glutenvrije koekjes.

In de categorie goederen kwam ERTMS Solutions als winnaar uit de bus. De onderneming levert apparaten en software die de seinsystemen van spoorwegen controleren en dus de veiligheid van het spoorwegvervoer garanderen. De andere genomineerden waren Optimy, een cloudsoftwaredienst voor het beheer van sponsor- en managementdossiers, en 87 Seconds, dat een methode aanbiedt om tegen redelijke prijzen bedrijfsfilms te maken.

Internet in Afrika

SatADSL is in 2011 opgericht door vier ingenieurs: Caroline De Vos, Michel Dothey, Fulvio Sansone en CEO Thierry Eltges. Drie van hen hebben voor de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA gewerkt. Caroline De Vos was zelfs kandidaat-astronaut. De onderneming met vijftien medewerkers verkoopt antennes en modems voor de ontvangst van internet. Dat materieel wordt voor een groot deel geleverd door de Belgische fabrikant Newtec. “We leveren aan hotels, ondernemingen, ngo’s, scholen, olieplatformen op zee”, preciseert COO Caroline De Vos.

Het bedrijf is niet het enige dat in Afrika internettoegang via satelliet aanbiedt, maar het onderscheidt zich door zijn maatwerk. “We hebben een platform gecreëerd voor abonnementen op maat. Klanten kunnen het debiet kiezen en de prioriteiten voor hun netwerkverkeer instellen” verduidelijkt De Vos. “Een hotel met honderd kamers heeft niet dezelfde behoeften als een geldautomaat.” Er zijn bijna drieduizend sites geïnstalleerd. SatADSL koopt satellietcapaciteit in functie van de zones die het wil dekken. Nu zijn dat Afrika en het Midden-Oosten, later komt daar misschien Zuid-Amerika bij. De onderneming haalde vorig jaar 2,6 miljoen euro omzet. Twee jaar daarvoor was dat nog maar 874.797 euro.

De hoofdzetel van de onderneming, de server, het thuisplatform dat de dienst beheert en de aankoop op grote schaal van bandbreedte onderhandelt, bevinden zich allemaal in Brussel. De ploeg verplaatst zich om nieuwe markten te verkennen, grote klanten te ontmoeten en deel te nemen aan beurzen. Een groot deel van de distributie voor middelgrote klanten besteedt SatADSL uit aan lokale bedrijven, die de klantendienst voor zijn rekening neemt.

Veilige treinen in Australië en Korea

ERTMS Solutions is gevestigd in de Kazernestraat in Brussel, vlak bij het Zuidstation. Het bedrijf ontwikkelt software en elektronica voor de optimalisering van de veiligheid en het rendement van spoorwegseinen. 80 procent van de productie gaat naar het buitenland. Van de negentien werknemers werken er vier aan de ontwikkeling van de buitenlandse markten.

ERTMS Solutions is in 2008 opgericht in het kielzog van de ontwikkeling van de Europese standaard voor veiligheid en verkeersbegeleiding ERTMS (European Railways Traffic Management System), die op termijn alle nationale en subnationale systemen moet vervangen. De eerste grote klant was de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Tegenwoordig verkoopt ERTMS Solutions zijn producten over nagenoeg de hele wereld. “Veel landen zijn overgestapt op de ERTMS-standaard”, vertelt directeur Stanislas Pinte. “Er is een grote potentiële markt. We hebben contracten afgesloten met Zuid-Korea en Australië. Bovendien passen we onze producten aan voor systemen die de standaard niet hebben overgenomen. Daardoor kunnen we naar nog meer landen uitvoeren.”

Een van de systemen die het bedrijf verkoopt, analyseert de inhoud en de kwaliteit van de signalen die de bakens op de spoorlijnen uitzenden. Die bakens bevatten kritieke informatie die de boordcomputer gebruikt om automatisch de snelheid van de trein te regelen en in geval van nood te remmen. De veiligheid is optimaal als die bakens regelmatig gecontroleerd worden. Datzelfde geldt voor de spoorstroomkringen, de elektromagnetische elementen langs het spoor die de aanwezigheid van een trein detecteren. “Voor onze klanten ligt een aanzienlijk deel van de toegevoegde waarde van die productfamilie in de zeer snelle automatisering van dat preventieve onderhoud”, legt Pinte uit.

De onderneming verkoopt ook een spoorgebonden testproduct, dat met camera’s is uitgerust en met de boordcomputer van de trein is verbonden. Het synchroniseert de registratie van alle seinelementen. De tests die aan de opening van een spoorlijn voorafgaan, kunnen zo aanzienlijk sneller en goedkoper worden uitgevoerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content