Grote bedrijven gaan in de leer bij start-ups bij Voka Vlaams-Brabant

© iStock
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

De werkgeversorganisatie Voka Vlaams-Brabant organiseert op 13 oktober de eendaagse opleiding ‘Start-upcultuur of stervensuur’. Werknemers van (middel)grote bedrijven worden er ondergedompeld in de wereld van start-ups.

Als grote bedrijven niet snel genoeg de bedrijfscultuur van start-ups overnemen, heeft hun laatste uur geslagen, vinden de oprichters van deze opleiding. Technologische innovatie verloopt vandaag veel sneller dan enkele decennia geleden en dat betekent dat de zakenmodellen van grote, gevestigde bedrijven veel sneller achterhaald kunnen worden door nieuwe concurrenten. Om zich daartegen te wapenen moeten die gevestigde waarden eigenlijk gedeeltelijk of helemaal de succesfactoren van jonge technologiebedrijfjes overnemen, vindt Peter Van Biesbroeck, de algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant. “Anders zullen ze op relatief korte termijn in moeilijkheden komen of mogelijk zelfs ten onder gaan.”

Enkele succesfactoren die in de opleiding aan bod komen, zijn snel en grondig innoveren, werken met zelfsturende teams in een bedrijfscultuur waarin hiërarchie en kantoorpolitiek zo goed als afwezig zijn. Hard werken combineren met aandacht voor de gezondheid en het welzijn van de werknemers, zodat mensen goed in hun vel zitten en burn-outs worden vermeden. Start-ups zijn voorts ook goed in het gebruiken van technologische hulpmiddelen om efficiënt samen te werken en bureaucratie te vermijden.

Testcase

Om de opleiding, die plaatsvindt in Gent, te organiseren, deed Voka Vlaams-Brabant een beroep op Eric Kenis, die in zijn boekenreeks ‘Hoek af’ jonge ondernemers aan het woord laat over hun bedrijf en hun visie op ondernemen. Kenis was eerder de oprichter van Bryo, het startersbeleidingsproject van Voka. Hij werkte een eendaagse opleiding uit. Een greep uit de sessies die dag: Griet Vandenhouweele (Moov-IT) over start-upcultuur, Tim Clauwaert (Intuo) over missie en strategie als onderdeel van je dagelijkse communicatie of Ben Rieder (ex-CEO van Bubble Post en nu CEO Californication Management) over zelfsturing.

De opleiding, die wordt ondersteund door Teamleader, de VDAB en ING als partners, wil vermijden dat de ‘efficiënte leerervaring’, zoals de oprichters hun opleiding omschrijven, blijft steken in goede intenties eenmaal de deelnemers van familiebedrijven of multinationals weer op hun eigen bureaustoel zitten. “We willen opvolgen of het geen dode letter blijft”, zegt Kasper Demol, de woordvoerder van Voka Vlaams-Brabant.

De deelnemers krijgen een gepersonaliseerde opvolgingssessie via Skype, messenger of per telefoon en het ‘start-upgehalte’ van de deelnemende bedrijven wordt gemeten. “Voor ons is deze eerste opleiding een testcase,” besluit Kasper Demol. “Het is de bedoeling dit later ook in andere steden te organiseren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content