De productie van de krekelkroket

© .

Liesbet Minne en David Creëlle zijn partners in zaken en in de liefde. Hun ondernemersverhaal begon in augustus 2013 in Thailand, op reis. Daar proefden ze voor het eerst van insecten.

Weer thuis begon David Creëlle in de keuken te experimenteren met insecten. Hij combineerde ze met de juiste groenten en ingrediënten tot lekkere gerechten: van springrolls van meelwormen tot bananenbrulée met caramel, wasmotrups, rabarber en insectenijs.

In december 2013 keurde België tien insecten goed voor menselijke consumptie, het sein voor het ondernemerskoppel om een pop-uprestaurant in Maarkedal te openen. Vooral hun krekelkroket gooide hoge ogen en was al snel te koop in lokale frituren. “We wilden ontdekken of insectenvoeding bij een groot publiek in de smaak viel, zie het als een marktonderzoek.” Daarna volgde een restaurant in Gent. Sinds eind december 2015 liggen drie van hun producten in de rekken van Bio-Planet, de biosupermarkt van de Colruyt Group: de krekelkroket, de groene bugsbal op basis van erwten en wasmotrups, en de rode bugsbal op basis van sprinkhaan en rode biet.

Ondertussen is er ook een derde persoon mee aan boord, als investeerder en aandeelhouder. Liesbet Minne: “Hij heeft tonnen ervaring in productie en zakendoen en hielp ons de voorbije drie jaar enorm. We willen snel groeien, ook in het buitenland. Wij zijn pioniers in België, maar ik ben er zeker van dat de sector van insectenvoeding ooit even groot wordt als de vleesindustrie. Al zullen we wel moeten afrekenen met lobby’s allerhande.”

De ondernemers sloten hun restaurant in Gent ondertussen om zich volledig op industriële productie van insectenvoeding toe te leggen. Begin dit jaar richtten ze de bvba Bugs World Solution Foods op. Ze willen zoveel mogelijk mensen overtuigen dat insecten eten supergezond is. Insecten zitten boordevol eiwitten, koolhydraten en vitaminen, maar zijn ook ecologisch heel verantwoorde beestjes. Voor de productie ervan heb je veel minder water, energie en voedsel nodig dan voor vlees. Liesbet Minne: “Mijn energie komt deels vanuit een frustratie. We moeten veel duurzamer omgaan met onze voedselproductie en -consumptie. Daarom geef ik ook zo graag lezingen aan kinderen: zij zullen bepalen of insectenvoeding doorbreekt bij het grote publiek.”

Sam De Kegel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content