Jared Kushner, de reddende schoonzoon van Donald Trump

Jared Kushner, schoonzoon van Trump © REUTERS
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Jared Kushner, de schoonzoon van Donald Trump, bereidt mee het cruciale topoverleg tussen de Verenigde Staten en China voor. Het is slechts een van de probleemdossiers die de dertiger op zijn bord krijgt als rechterhand van zijn schoonvader.

Deze week ontvangt de Amerikaanse president Donald Trump zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. “Een zeer moeilijke vergadering”, tweette Trump onlangs. Hij heeft al meermaals gedreigd met een handelsoorlog tegen China. Trump vindt dat het land zijn export dopeert met een veel te lage wisselkoers, ten koste van Amerikaanse bedrijven en werknemers. Aan Chinese kant wordt de top voorbereid door de Chinese ambassadeur in de Verenigd Staten, die een ervaren diplomaat is. Trump geeft de voorbereiding in handen van Jared Kushner, die geen enkele relevante ervaring heeft.

“Zijn belangrijkste kwalificatie is dat hij dat getrouwd is met de dochter van de president”, schreef The Financial Times vorige week over de discrete schoonzoon. “Bovendien heeft de Chinese ambassadeur maar één baan: de relatie met de Verenigde Staten. Kushner is de hoofdverantwoordelijke voor van alles en nog wat in het Witte Huis, van de hervorming van het strafrecht tot het innovatiebeleid.”

Kushner moet ervoor zorgen dat Trump een hele rist belangrijke verkiezingsbeloftes kan inlossen. Alsof dat nog niet genoeg is, speelt Trump Kushner ook nog eens uit als zijn persoonlijke diplomaat. Kushner volgt de relaties op met cruciale partners als China, Mexico en Canada. En ergens moet Kushner nog de tijd vinden om een vredesakkoord te bemiddelen tussen Israël en de Palestijnen.

Kushner Companies

De kans is klein dat hij daarin zal slagen. Hij is een complete leek in de meeste materies die hij bereddert voor zijn schoonvader. Critici vinden dat zijn cv enkel bij een vluchtige lezing indruk maakt. Wie de zaken uitspit, ziet veel mislukkingen. Kushner raakte bijvoorbeeld pas binnen op Harvard, nadat zijn vader Charles een gift van 2,5 miljoen dollar had gedaan aan de prestigieuze universiteit. Zijn schoolresultaten volstonden niet om toegelaten te worden. Die giften zijn zeer controversieel, omdat rijkeluiskinderen zo de plaatsen inpikken van veel bekwamere, en meestal zwarte studenten.

Na zijn studie volgde Jared Kushner in 2008 zijn vader op als CEO van het vastgoedbedrijf Kushner Companies. “Ik had nooit gedacht dat ik zo jong het bedrijf zou moeten leiden”, zei hij daar ooit over. Hij trok zich uit de slag. Zijn vader had hem wel met één rotdossier opgezadeld: in 2007, op het hoogtepunt van de vastgoedbubbel, had Kushner senior 1,8 miljard dollar, die grotendeels was geleend, geïnvesteerd in een wolkenkrabber in hartje New York. Door de crisis kon het vastgoedbedrijf de lening niet meer aflossen. Het vastgoed van Kushner Companies is daardoor al deels in andere handen, maar het bedrijf zocht nog altijd andere investeerders, toen Jared eind 2016 stopte als CEO, om bij het Witte Huis te kunnen beginnen.

De Chinese verzekeraar Anbang wilde afgelopen week instappen in het vastgoedbedrijf, maar de investering werd geannuleerd, onder de druk van Republikeinse parlementsleden die een schandaal vrezen. De vader van Jared Kushner is niet onbesproken. Hij zat twee jaar in de cel voor een doofpotaffaire over illegale verkiezingsgiften. Hij had onder meer een prostituee ingehuurd om zijn schoonbroer te verleiden en met een seksvideo probeerde hij zijn zus te chanteren.

Persoonlijke verrijking

Jared Kushner en zijn echtgenote Ivanka Trump, die samen drie kinderen hebben, hangt misschien ook een veroordeling boven het hoofd. Vorige vrijdag gaf het Witte Huis een karrenvracht vermogensaangiftes van medewerkers van president Trump vrij, met onder meer die van Ivanka Trump en Jared Kushner. Ze zouden samen een vermogen van minstens 740 miljoen dollar hebben. Na de verkiezingsoverwinning van Trump in november heeft het koppel enkele participaties verkocht, waaronder de vermaledijde wolkenkrabber. Maar het gros van de vastgoedinvesteringen hielden ze. Een is bijzonder problematisch: een hotel in Washington, waarvan de grond eigendom is van de overheid. Het is een kwestie van tijd eer daarover een klacht komt voor belangenvermenging en persoonlijke verrijking als overheidsmedewerker.

Volgens waarnemers zou het twee mensen heel goed uitkomen als de invloed van Kuchner taant: stafchef Reince Preibus en Steve Bannon, de oppercommunicatiestrateeg in het Witte Huis. Kushner staat officieel een trapje lager, maar Trump respecteert zijn politiek meer gematigde schoonzoon uitermate en luistert veel naar hem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content