Jamie McCourt: diplomatiek groentje met Hollywood-allures

© ILLUSTRATIE JENS CLAESSENS
Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

Als het van Donald Trump afhangt, wordt de flamboyante zakenvrouw Jamie McCourt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in België. Waar ze daarvoor de tijd zal vinden, is velen een raadsel.

Jamie McCourt, die met haar verbazingwekkende ambassadeurschap door Trump wordt bedankt voor haar genereuze financiële steun aan de Republikeinse Partij, is een fenomeen. Weinigen hebben zo’n uitgebreide collectie professionele activiteiten verzameld als de gedreven 63-jarige juriste, die via haar investeringsmaatschappij Jamie Enterprises actief is in vastgoed, biotech, technologie, kunst, wijn en durfkapitaal. Zo is McCourt een van de eerste investeerders in de autodeeldienst ZipCar en in het intussen beursgenoteerde biotechbedrijf Kite Pharma, en heeft ze stevige ambities voor haar wijngaard in Napa Valley. De in Baltimore geboren dochter van het Joodse echtpaar Luskin komt ook nadrukkelijk op voor Israël en de Joodse zaak. Bovendien is de moeder van vier zonen een verzamelaar van hedendaagse kunst en heeft ze een boek over koken geschreven. Ze profileert zich ook als fondsenwerver voor musea en zit in een aantal bestuursraden en comités in de kunst- en universiteitswereld. Voorts speelt ze een actieve rol in het economische en culturele leven in Los Angeles, zet ze zich in voor Unicef en maakt ze zelfs deel uit van een groep zakenlui die de Amerikaanse overheid adviseert over nationale veiligheid.

Wat haar ongetwijfeld zal helpen in haar Belgische diplomatieke avontuurtje is haar kennis van het Frans, zoals het Witte Huis nu graag dik in de verf zet. McCourt, wiens benoeming door Trump nog moet worden bekrachtigd door de Amerikaanse Senaat, studeerde Frans aan de universiteit van Georgetown, waar ze haar man Frank McCourt leerde kennen. Bovendien behaalde ze een diploma aan de Sorbonne in Parijs en leefde ze een hele poos in Aix-en-Provence. Ze behaalde ook een rechtendiploma in Maryland en een MBA aan de MIT Sloan managementschool.

Vuile was

McCourt, die ook rechten heeft gestudeerd in Jeruzalem, startte haar carrière als advocate in New York en Boston, waarna ze tien jaar actief was in het vastgoedbedrijf van haar man. Ze was een handvol jaren gastprofessor aan de Anderson businessschool van de UCLA-universiteit, maar zou vooral naam en faam maken als de CEO van de prestigieuze baseballclub Los Angeles Dodgers, die ze samen met haar man in 2004 overnam. De media, inclusief gereputeerde kranten als The Wall Street Journal, smeerden het in luxe gedrenkte gedrag van het koppel graag breed uit.

De McCourts, die in 2008 ook de Los Angeles Marathon kochten, spendeerden fortuinen aan huizen, een zwembad en dure kappers. Toen hun huwelijk in 2009 op de klippen liep, smulden de Amerikaanse media gretig. “De gemeenste miljardairsscheiding ooit”, luidde een mediatitel. Een Hollywood-script waardig, werd alle vuile was buiten gehangen, tot en met de smeuïge details over Jamies affaire met haar bodyguard, en lijstjes met wederzijdse verwijten en eisen. Zo vond Jamie McCourt dat ze maandelijks bijna een half miljoen dollar nodig had om haar levensstijl te kunnen behouden.

Inspiratiebron

Het 30-jarige huwelijk werd in 2011 ontbonden met een regeling waarin Jamie McCourt 130 miljoen dollar toegewezen kreeg, maar ze in ruil wel haar rechten op de Los Angeles Dodgers moest opgeven. Toen haar man amper enkele maanden later de club verkocht voor zowat 2 miljard dollar, voelde ze zich dan ook danig bekocht. Maar haar pogingen om de deal te herroepen, faalden. McCourt bleef evenwel niet bij de pakken zitten, getuige haar investeringsmaatschappij die ze in het jaar van de echtbreuk oprichtte. En het financiële straatgevecht met haar man dient nu als een inspiratiebron. Via televisieoptredens en voordrachten in prestigieuze instituten als Harvard roept ze vrouwen op te vechten voor financiële zelfstandigheid en zekerheid. “Ik had niet naïever kunnen zijn over mijn financiële situatie, en voor die fout heb ik zwaar moeten betalen”, dixit de toekomstige opvolgster van de discrete Democrate Denise Bauer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content