Kris Peeters betreurt dat vakbonden mogelijk naar Grondwettelijk Hof stappen

© Belga

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) betreurt de intentie van de vakbonden om naar het Grondwettelijk Hof te stappen tegen de indexsprong.

Hij benadrukt het belang van overleg rond de tafel “en de juridisering ervan heeft geen enkele toegevoegde waarde”, zei Kris Peeters zondag in De Zevende Dag.

De plenaire Kamer zette woensdag na 41 uren debat het licht op groen voor het wetsontwerp dat de indexsprong invoert. De vakbonden ACV en ABVV kondigden vrijdag aan naar het Grondwettelijk Hof te stappen. De liberale collega’s van het ACLVB beraden zich dinsdag over verdere juridische stappen.

Minister Peeters betreurt dat, al merkte hij op dat het om een “intentie” van de vakbonden gaat. “Ze hebben zes maanden de tijd om naar het Grondwettelijk Hof te stappen. Misschien dat de wijsheid intussen nog een inbreng krijgt”, zei de vicepremier. “Het is belangrijk dat de vakbonden en werkgevers heel duidelijk weten dat naar rechtbanken en het Grondwettelijk Hof stappen, geen wijze stap is. Overleg rond de tafel is essentieel.”

‘Regering heeft voldoende zorgvuldig gehandeld’

Volgens de minister dient de indexsprong om de concurrentiepositie van de ondernemingen op te krikken, met jobbehoud en -creatie als uitdrukkelijke doelstellingen, al geeft hij toe dat het economisch onmogelijk is daarvoor “bikkelharde garanties” te formuleren. Toch is hij ervan overtuigd dat met de maatregelen die al zijn genomen en die nog op til staan, “er jobs zouden moeten worden gecreëerd”. Ook meent hij dat de regering “voldoende zorgvuldig” heeft gehandeld en onderstreept hij dat in de onderhandelingen over de taxshift nog “een en ander” kan worden bekeken. Hij citeerde daarbij de huurprijzen, waarvan CD&V voorstander is om er ook een indexsprong op toe te passen. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content