‘China belangrijker dan de VS’

De Chinese president Xi Jinping © reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Volgens Azië-econome Mo Ji (Amundi) moeten beleggers China meer in de gaten houden dan de Verenigde Staten. “Als China stabiliseert, zal de hele wereldeconomie herstellen”, zegt ze op de Investment Summit van Trends en Morningstar.

De markten hebben zich al vaker vergist de jongste jaren, stelt Mo Ji, de hoofdeconome Azië bij de Franse vermogensbeheerder Amundi. Denk aan de verrassende politieke uitkomsten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten of aan de verwachting dat de Federal Reserve al sneller de rente zou hebben opgetrokken.

Wie dergelijke vergissingen de komende jaren wil vermijden, moet niet langer naar de Verenigde Staten kijken, maar vooral de Chinese economie in de gaten houden. “China wordt het centrum om in te schatten hoe het de rest van de wereld zal vergaan”, klinkt het. “Als China herstelt, zal de wereldeconomie herstellen.”

Protectionisme

De voornaamste reden is dat de VS op zichzelf dreigen terug te plooien onder invloed van de protectionistische agenda van de nieuwe president Donald Trump, terwijl China net meer dan ooit zijn grenzen opengooit en handel wil drijven met de rest van de wereld. Daarnaast neemt ook het relatieve gewicht van de Chinese economie toe, terwijl het belang van de Amerikaanse economie voor de rest van de wereld stelselmatig krimpt.

Gelukkig voor de belegger zijn de tekenen vrij goed. Ji is ervan overtuigd dat de Chinese economie begint uit te bodemen. Het belangrijkste signaal is volgens haar de recente stijging van de prijzen aan de fabriekspoorten. “De beste indicatie dat de overcapaciteit uit de Chinese economie begint te verdwijnen.”

Het herstel in China blijft nog tot minstens eind dit jaar stabiel, gelooft Ji. Dat betekent dat de grondstoffenrally nog even kan aanhouden en dat de meer cyclische sectoren interessant zijn.

Partner Content