AB INBEV KOOPT EEN UITERST RENDABELE BROUWER

ANTOINE EN IVO BOSTEELS De familie doet financieel een uitstekende zaak met de verkoop. © GF
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

AB InBev is de nieuwe eigenaar van Brouwerij Bosteels. De onderneming achter Kwak en Karmeliet is bijzonder rendabel. De winstmarges zijn hoger dan die van haar overnemer.

AB InBev koopt Brouwerij Bosteels. Het zevendegeneratiebedrijf komt daarmee in handen van een ander familiebedrijf, waarvan de wortels teruggaan naar 1366.

Brouwerij Bosteels is minder oud. Evarist Bosteels begon ermee in 1791. De huidige gedelegeerd bestuurder, Antoine Bosteels, wordt voorzitter van de raad van bestuur en “zal ook operationeel betrokken blijven” bij de brouwer, meldt AB InBev. De brouwerij blijft in Buggenhout en de bieren blijven op basis van de traditionele recepten gebrouwen worden. De brouwer van Karmeliet, Kwak en Deus komt in het segment van ambachtelijke en speciale bieren bij AB InBev.

Ontwrichtende business

Dat segment is al geruime tijd in volle expansie. De voorbije jaren kocht AB InBev ambachtelijke brouwers in de Verenigde Staten (zeven), Brazilië, Canada, Colombia, Mexico en het Verenigd Koninkrijk. De divisie wordt geleid door de Braziliaan Pedro Earp, ‘chief disruptive officer’ bij AB InBev. Hij loert op eventuele bedreigingen voor de wereldbrouwer. Wat kan de business fundamenteel op zijn kop zetten?

Een van die zaken zijn de ambachtelijke bieren. In de Verenigde Staten groeide dat biersegment de voorbije jaren sterk, naar 11 procent marktaandeel in 2015 (26 miljoen op 234 miljoen hectoliter), volgens cijfers van Brewers’ Association. Maar in het eerste halfjaar zwakte die groei af tot 8 procent, de laagste in zeven jaar. De daling is weliswaar deels het gevolg van een andere telling: overgenomen, sterk groeiende, ambachtelijke brouwers (waaronder de door AB InBev overgenomen brouwers) worden niet langer meegeteld. De Verenigde Staten tellen 4656 ambachtelijke brouwers. 917 daarvan ontstonden in het eerste halfjaar van 2016. Nog eens 2200 openingen zijn gepland.

Prachtige overnameprijs

En nu slaat AB InBev nog eens toe in eigen land. De vorige overname van een brouwer in eigen land dateert al van 1990: Belle-Vue (Kriek en Gueuze) uit het Brusselse.

Brouwerij Bosteels is een sterke groeier. De omzet in het boekjaar van begin juli 2009 tot einde juni 2010 bedroeg 15 miljoen euro. Die in 2014-2015 (de laatst neergelegde balans) was 30,5 miljoen euro. Ook de volumes stegen sterk: van 100.000 hectoliter in 2011-2012, naar 145.000 hectoliter het voorbije boekjaar. Met een ebitdamarge van 46 procent (14 miljoen euro in 2014-2015) is Brouwerij Bosteels bovendien rendabeler dan AB InBev als groep (39%), en zeker dan de Europese afdeling (28%). Met zijn veel ruimer internationaal distributienetwerk kan AB InBev voor een verdere groei van de brouwer zorgen. Ook in eigen land kopen de Leuvenaars dus een brouwer die groeit, terwijl de omzet van AB InBev daalt. 2015 was het slechtste jaar in omzet in eigen land sinds 2001.

Het overnamebedrag werd niet bekendgemaakt. Mocht het door De Tijd genoemde cijfer van 200 miljoen euro kloppen, dan doen de verkopers een bijzonder mooie zaak. Brouwerij Bosteels is in handen van de controleholding Best Belgian Special Beers. Die werd in de zomer van 2014 opgericht, toen het investeringsfonds Waterland een belang nam van circa 50 procent in de brouwer. De andere helft is in handen van de familie Bosteels. Tot vóór de komst van Waterland was Brouwerij Bosteels een kerngezond en bankschuldenvrij bedrijf, met een eigen vermogen (overige schulden meegerekend) van 19 miljoen euro.

Sinds Waterland een belang nam in de brouwerij, staat die in de boeken van Best Belgian Special Beers voor 59,4 miljoen euro. Maar die holding heeft ook bankschulden voor 23 miljoen euro. Met dat bankgeld werd de voorbije jaren geïnvesteerd in de uitbreiding van de brouwerij en de logistieke operaties.

De twee voorbije boekjaren keerde Brouwerij Bosteels bovendien nog eens dividenden uit voor bijna 16 miljoen euro (de jaren voordien was dat circa 0,3 miljoen euro per jaar). En daar zou dus nu 200 miljoen euro bijkomen.

WOLFGANG RIEPL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content