Sage presteert beter dan verwacht

© .
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De jaarresultaten van de financiëlesoftwareontwikkelaar Sage Group zijn beter dan verwacht. De omzet groeide organisch met 6,6 procent. In de Belux stegen de inkomsten zelfs met 11 procent, zegt countrymanager Alex Dossche.

De marktonderzoeker IDC rekent Sage tot de vijf grootste softwarebedrijven in financiële toepassingen wereldwijd, naast SAP, Microsoft, Oracle en Intuit. De klanten van Sage zijn echter vooral kleine en middelgrote ondernemingen. De groepsomzet in het boekjaar 2017 (tot 30 september) was omgerekend 1,97 miljard euro, een stijging met 9,3 procent, acquisities inbegrepen.

In België en Luxemburg zijn de Britten present sinds de overname van Bob Software in 2004. Volgens managing director Alex Dossche stegen de Belux-inkomsten organisch met 11 procent, een stuk beter dan de 6,6 procent van de hele groep. Hij is vooral tevreden dat Sage zijn sterke klantenbasis bij zich kan houden, ondanks de snelle omslag naar boekhouding in de cloud, die Sage pas in 2015 ernstig heeft ingezet.

“Onze retentiegraad is 97 procent. Onze netpromotorscore (die meet hoezeer klanten een bedrijf willen aanbevelen aan anderen, nvdr) bij accountants is een excellente 55″, glundert Dossche. De omzet uit softwareverhuur – het alternatief voor eenmalige licentieverkopen – is met een kwart gestegen. Tegelijk zijn de inkomsten uit licenties met 18 procent omhoog gegaan, wijst Dossche. “Daar zit een groot stuk upselling in. Klanten investeren in modules voor elektronische facturatie en in integratie met e-handeltoepassingen.”

Nadruk op indirecte verkoop

Anderzijds heeft Sage inkomsten verloren in professionele diensten en maatwerk voor klanten. “Die zijn bijna volledig weggevallen omdat we sinds vorig jaar resoluut het indirecte verkoopmodel voorrang geven boven de directe verkoop. Wij hebben nu ongeveer 150 partners in de Belux, waarvan 80 zeer actieve. Zij nemen dat werk over en wij ondersteunen hen met opleiding, technologie en marketing. Gratis. Zo tonen we dat we echt willen investeren in onze partners. Omgekeerd zorgen we zo dat zij echt focussen op onze producten”.

Volgens Dossche heeft Sage 16.000 klanten in België en beheren fiduciaires 260.000 btw-nummers via de populaire Sage Bob 50-software. Volgens Trends Business Information zijn er in België ongeveer 1,25 miljoen actieve economische entiteiten, zelfstandigen in bijberoep inbegrepen.

Verdedigen van geïnstalleerde basis

Om die sterke historische basis te verdedigen heeft Sage een c-lijn uitgebracht, met de ‘c’ van ‘connected’ en ‘cloud’. Daarmee wil het de werkomgeving van zijn klanten zo weinig mogelijk veranderen en hen toch de voordelen van open platformen geven. Vanuit dezelfde filosofie brengt Sage een Cloud Demat-dienst uit op basis van technologie van ClearFacts uit Hoevenen. Machinale factuurherkenning en slimme verrijkingsalgoritmes zetten de bestanden klaar voor validatie door de boekhouder. Al zes klanten hebben het systeem in test, zegt Dossche.

Cloud Demat wordt ook een van de pijlers van de Sage Business Cloud, het platform van de Sage-community dat al in de VS en Groot-Brittannië live is gegaan. Net zoals concurrenten Exact of Kluwer zoekt Sage in België samenwerking met gespecialiseerde partners. Een eigen Coda by Sage om bankuittreksels te verwerken is opgegeven ten voordele van een partnership met Codabox, waarmee Sage op termijn ook de verwerking van andere documenten zoekt te automatiseren. “We praten ook over samenwerking met Silverfin (rapportering) en integreren bedrijfsinformatie van Companyweb”, zegt Dossche.

Wachten op het Sage One-sterproduct

De Sage-groep haalde een organische winstmarge voor financiële resultaten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) van 30,3 procent. Volgens Dossche haalt de Belux-tak 55 procent. Voor 2018 verwacht de groep een omzetstijging – buiten acquisities – van 8 procent.

In de Belux verwacht ook Alex Dossche een stijging. Hij rekent er onder meer op dat Sage One, het online-instapproduct van Sage, in het eerste kwartaal van volgend kalenderjaar ook voor België beschikbaar zal zijn. De lancering in België heeft vertraging opgelopen en aan de aanpassing aan de Belgische omgeving wordt nog gewerkt. Het aantal Sage One-gebruikers wereldwijd groeide in het afgelopen boekjaar met 29 procent tot 405.000.

Sage Belux heeft een ploeg van 47 mensen. Dossche wil eind januari naar 55. Op 15 december verhuist Sage zijn Belgische diensten naar een verdieping in het Buro & Design Center aan de Heizel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content