‘Nu gemiddeld tien chips van Melexis in elke nieuwe auto’

Melexis-CEO Francoise Chombard © BELGA
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Ondanks de zwakke dollar haalde de chipontwikkelaar Melexis een 11 procent hogere omzet en een 22 procent hogere bedrijfswinst in het vierde kwartaal. De groei gaat ook in 2018 door. In april betaalt Melexis nog eens 80 cent dividend.

“In elke nieuwe auto in de wereld zitten nu gemiddeld tien chips van Melexis”, kondigde CEO Françoise Chombar trots aan bij de bekendmaking van de jaarresultaten. De halfgeleiderontwikkelaar, met Belgische vestigingen in Ieper en Tessenderlo, blijft onvermoeibaar versnellen. De omzet groeide in het vierde kwartaal met 11 procent tot 132,7 miljoen euro.

Met een stabiele dollar zou de groei zelfs 15 procent zijn geweest. De brutomarge steeg ook 11 procent en de bedrijfswinst zelfs met 22 procent. “Melexis groeit twee keer sneller dan de markt”, liet Chombar weten op basis van cijfers van Strategy Analytics van januari. De auto-industrie bleef goed voor 89 procent van de omzet.

De kosten bleven onder controle, met onderzoeks- en ontwikkelingskosten van 13,5 procent, algemene en administratieve kosten van 4,8 procent en verkoopkosten van 2,4 procent. Enkel de nettowinst van 26,6 miljoen euro viel met een groei van 6 procent tegenover het jaar daarvoor wat zwakker uit dan de vorige cijfers zouden laten vermoeden. Hij lag 5 procent lager dan in het derde kwartaal. Melexis betaalt in april nog eens 80 cent dividend bovenop de 1,3 euro interim-dividend die het al in oktober betaalde.

Over het hele jaar boekt Melexis 511,7 miljoen euro omzet (+12%), een bedrijfswinst van 132,6 miljoen (+16%) en een nettowinst van 111 miljoen of 2,75 euro (+15%). De dollarkoers had geen impact op de jaarcijfers.

Voor 2018 verwacht financieel directeur Karen Van Griensven een omzetgroei tussen 12 en 15 procent met een onveranderde bedrijfswinstmarge van ongeveer 25 procent. De cijfers houden rekening met een wisselkoers van 1,23 dollar voor een euro.

Melexis gaat ondertussen fors investeren in zijn vestigingen in het Bulgaarse Sofia en het Franse Corbeil-Essonnes. In Bulgarije, waar Melexis sinds 2000 actief is, worden de onderzoeks- en ontwikkelingsruimtes en de opslagplaatsen met 15.000 vierkante meter uitgebreid, boven op de huidige 7500 vierkante meter. Dat is een investering van 75 miljoen euro over vijf jaar. Tegen eind dit jaar zal het aantal werknemers daar stijgen van 425 tot 575, met een verdere groei van 160 tegen 2022.

In Frankrijk stopt Melexis in vijf jaar 60 miljoen euro in een gloednieuwe wafercontrolevestiging in Corbeil-Essonnes, waar al een fabriek van zijn grote toeleverancier X-FAB staat. Die site begint in het volgende kwartaal te werken, met 30 nieuwe banen. Vorig jaar breidde Melexis al zijn activiteiten in Ieper uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content