Kosten glasvezel in EU ‘156 in plaats van 360 miljard’

© istock
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Volgens een nieuwe studie van FTTH Council Europe kost de verglazing van de Europese telecom een pak minder dan de Europese Commissie aangeeft. Voor 156 miljard euro heeft iedereen glasvezel thuis, meent de FTTH-lobby.

In september zei de Europese Commissie dat het 500 miljard euro zou kosten om elk Europees huishouden tegen 2025 internetsnelheden van minstens 100 megabit per seconde te geven en een 5G-netwerk te hebben dat minstens de agglomeraties zou bedienen. Volgens de Commissie konden operatoren een groot deel van dat geld opbrengen, maar was er een gat van 155 miljard euro.

In november deed ETNO, de belangengroep van de grote operatoren, daar nog een schep bovenop. De kosten zouden eigenlijk 660 miljard bedragen. Daarvan was 360 miljard puur voor glasvezel tot aan de deur (Fiber to the Home of FTTH).

In 2011 had de Europese Investeringsbank al de kosten van een volledige FTTH-uitrol in Europa op 221 miljard euro geschat. Analysys Mason, een gerenommeerd studiebureau, kwam een jaar later voor rekening van de Europese Commissie uit op 220 miljard en zelfs maar 154 miljard als de kabelgoten efficiënt hergebruikt zouden worden.

Nu gooit de FTTH Council Europe, de lobby van de glasvezeloperatoren, een nieuw cijfer in de groep: 156 miljard. Voor dat bedrag zou er glasvezel langs 100 procent van de woningen van de EU28 lopen en zou de helft van die woningen ook effectief aangesloten zijn op glasvezel. Het prijskaartje van 156 miljard kan nog een stuk lager als de bestaande infrastructuur efficiënt wordt hergebruikt en als de Kostenverlagingsrichtlijn Elektronische Communicatienetwerken van 2014 effectief wordt uitgevoerd, meent de FTTH Council.

‘Glasvezeldekking is realistisch haalbaar’

Het kostenmodel achter de 156 miljard komt van Comsof, een spin-off van het INTEC-departement van Universiteit Gent.

FTTH Council schat dat er nu al glasvezel ligt langs 30 procent van de woningen in de EU28 en dat al 10 procent van de huishoudens is aangesloten. Voorzitter Ronan Kelly stelt dat Zweden, Spanje en Portugal al meer dan 80 procent FTTH-dekking hebben. “Een hoge glasvezeldekking is realistisch haalbaar”, meent Kelly.

De FTTH-studie wordt in februari op een congres van FTTH Council Europe voorgesteld.

Het gegoochel met de kostprijs van glasvezeldekking is niet onschuldig. Belangengroepen met een hoog cijfer willen de regelgevers ervan overtuigen dat operatoren-investeerders extra voordelen en zekerheden moeten krijgen voor ze met extra geld over de brug komen. Lage cijfers steunen de opvatting dat investeren in glasvezel geen extra bescherming behoeft en eigenlijk binnen de normale evolutie van een telecomnetwerk valt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content