Keyware neemt Magellan integraal over

© Kris Van Exel
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Het betaaldienstenbedrijf Keyware telt 6 miljoen euro neer voor de 60 procent van de Franse fintechspeler Magellan die het nog niet bezat. Door de overname krijgt Keyware onder meer een toepassing voor gespreide betalingen voor consumentenaankopen.

Keyware kocht in september 40 procent van Magellan voor 4 miljoen euro. Nu koopt het de resterende 60 procent voor 6 miljoen. Keyware betaalt 1,5 miljoen uit eigen middelen en haalt de overige 4,5 miljoen uit een banklening. Bij de vorige transactie betaalde Keyware nog 1 miljoen euro in de vorm van eigen aandelen. Dat gebeurt nu niet. Voor de aandeelhouders is er geen verwatering.

Magellan is zeventien jaar actief. In 2016 boekte het een omzet van 3,3 miljoen euro, met een courante bedrijfskasstroom (ebitda) van 0,6 miljoen en een nettowinst van 0,25 miljoen. Het management blijft ook na de overname aan boord. De verkopende hoofdaandeelhouder behoudt zijn zitje in de raad van bestuur van Keyware, meldt Keyware. De Belgen willen het werknemersbestand van Magellan van twintig mensen uitbreiden met verkopers en ontwikkelaars.

Softwareontwikkelaar

Anders dan Keyware is Magellan geen dienstenverstrekker, maar een softwareontwikkelaar. Volgens Keyware hebben de Fransen de technologie in huis om transacties te verwerken en betalingen via mobiele toestellen te beveiligen. Magellan heeft ook een SPLIT-toepassing, waardoor consumenten hun betalingen kunnen spreiden of uitstellen zonder hun kredietkaart te hoeven gebruiken.

CEO Stéphane Vandervelde van Keyware: “SPLIT is al een succes in Frankrijk. Een soortgelijk systeem is in Zweden bijvoorbeeld al de normaalste zaak van de wereld. Dankzij de volledige overname van Magellan kunnen we de uitrol ook in België, Spanje en Duitsland versnellen.”

Keyware nam eerder dit jaar al start-up EasyOrder bvba over, ook een softwareontwikkelaar. Met de overname kan Keyware de hand leggen op de 3 miljoen cash die Magellan op zijn balans heeft staan. Magellan betaalde ook al 0,4 miljoen dividend aan Keyware.

Klanten van Magellan zijn volgens Keyware onder meer Crédit Agricole, Société Générale, SNCF, Orange Business Services, E. Leclerc, Carrefour, Décathlon, BMW en Midas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content