Luc Huysmans

‘De transitie naar meer hernieuwbare energie zal nog veel geld kosten’

Luc Huysmans senior writer bij Trends

De ondersteuning voor de zeewindparken maakt duidelijk dat de transitie naar meer hernieuwbare energie ook de komende jaren nog veel geld zal kosten. Dat zegt Trends-redacteur Luc Huysmans.

De regering en de ontwikkelaars van windmolenparken hebben een akkoord gesloten over de subsidies voor de laatste drie parken op zee.

De zeewindparken Seastar, Northwester II en Mermaid krijgen een prijsgarantie van 79 euro per 1000 kilowattuur stroom die ze produceren.

Ligt de prijs op de markt lager, dan past de regering dat verschil bij. Gespreid over zestien jaar – of zeventien jaar, als er uitzonderlijk weinig wind is – komt dat neer op ongeveer 2,2 miljard euro steun.

Dat is veel, maar het is een besparing van ruim 3 miljard tegenover de windmolenparken Rentel en Norther, waarvan de subsidie vorig jaar werd vastgelegd.

Door het akkoord kan de federale regering de Europese doelstellingen tegen 2020 halen, al moet het akkoord nog in wetten worden omgezet.

Ook de hoogspanningsnetwerkbeheerder Elia moet zijn netwerk op zee tijdig klaar krijgen. Die tijdsdruk maakt een vergelijking met de zerosubsidieparken in Duitsland zinloos, omdat die pas tegen 2025 moeten worden gebouwd, en de ontwikkelaars alsnog van de bouw kunnen afzien.

De transitie naar meer hernieuwbare energie zal nog veel geld kosten

De ondersteuning voor de zeewindparken maakt duidelijk dat de transitie naar meer hernieuwbare energie ook de komende jaren nog veel geld zal kosten. Wellicht komt er, na de 2200 megawatt die nu vastligt, nog een zone van 1400 megawatt voor zeewind. Dat toont dat offshore wind een belangrijk onderdeel van de energiemix blijft.

Maar er zijn ook forse investeringen in alternatieve grootschalige energieproductie nodig, vooral in gasgestookte centrales, zeker als de kernuitstap behouden blijft. Een recent rapport van het Federaal Planbureau becijferde de extra kosten op 15 miljard euro tot 2030, en 17 miljard voor de periode 2030-2050.

Het maakt de behoefte aan een stevig onderbouwd energiepact, met een duidelijke toekomstvisie, alleen maar groter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content