Nederlandse centrale bank opent kliklijn voor bankiers

© reuters

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een meldpunt geopend waar medewerkers binnen de financiële sector mogelijke wantoestanden kunnen melden.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vrijdag een meldpunt geopend waar mensen die werkzaam zijn in de financiële sector de noodklok kunnen luiden over mogelijke wantoestanden. Zo kunnen bijvoorbeeld adviseurs en juridische dienstverleners in aanraking komen met vormen van ernstige overtreding van wet- en regelgeving bij een financiële instelling. ‘Denk aan fraude, corruptie, belangenverstrengeling, witwassen en terrorismefinanciering’, aldus de toezichthouder.

Heimelijke criminaliteit

Het is de bedoeling dat het via het meldpunt makkelijker wordt om vanuit de financiële sector mogelijke problemen of wantoestanden bij de Nederlandse centrale bank (DNB) aan te kaarten.

Volgens DNB vindt financieel-economische criminaliteit vaak heimelijk plaats, waardoor het lastig wordt om ze op te sporen. Het Meldpunt Misstanden moet dat euvel helpen oplossen.

Nu blijven veel zaken nog onder de radar van de toezichthouder. De centrale bank beoordeelt de meldingen die binnenkomen en doet waar nodig onderzoek.

Klokkenluiders

DNB verwacht wel dat de klokkenluiders wantoestanden in de eerste plaats melden bij de financiële instelling waar ze werken.

De kliklijn is dus bedoeld voor gevallen waarbij medewerkers niet bij hun eigen instelling terecht kunnen, bijvoorbeeld omdat ze vrezen dat ze daardoor in de problemen zullen komen. Het meldpunt is uiteraard ook geschikt voor het geval de werkgever een melding niet ernstig neemt.

“Het nieuwe Meldpunt en de aanpak van financieel-economische criminaliteit maakt deel uit van het integriteitstoezicht van DNB dat zich richt op een schone en integere financiële sector. Dit integriteittoezicht zoomt naast bovengenoemde zaken ook in op het voorkomen van: handel met voorwetenschap, niet naleven van sancties en ander crimineel gedrag zoals verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte”, luidt het.

(ANP/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content