Kurt De Cat

‘Meer focus is voor Agfa een goede zaak’

De verzelfstandiging van de IT-activiteiten van Agfa HealtCare is een slimme zet voor een complexe groep als Agfa-Gevaert. Alleen had de afsplitsing al lang een feit moeten zijn. Dat zegt Trends-redacteur Kurt De Cat.

Alles komt terug. Samen met de resultaten voor het tweede kwartaal van 2017 maakte de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert voor beurs bekend dat het overweegt de activiteiten van HealthCare IT onder te brengen in een afzonderlijke juridische entiteit. De raad van bestuur van de groep, waarin kleppers zetelen zoals Julien De Wilde, Michel Akkermans, Hilde Laga, Jo Cornu en Viviane Reding, vraagt om een en ander te bestuderen. CEO Christian Reinaudo kreeg naar eigen zeggen geen deadline opgelegd, maar de studiefase kan volgens hem ook geen tien jaar duren. Het is van 2006 geleden dat er een opsplitsscenario op de tafel lag bij Agfa. Het gedurfde plan werd twee jaar later afgevoerd vanwege de economische crisis.

Digitalisering

Vandaag zitten we in een ander tijdperk. 2006 lijkt een eeuwigheid geleden. De digitalisering nam in alle sectoren een hoge vlucht en Agfa lijkt gestabiliseerd, al worstelt de beeldvormingsgroep met dalende omzet- en winstcijfers. Naast de financiering van de pensioenlasten uit het verleden zijn dat de grootste problemen voor Agfa: groeien en de winstgevendheid opkrikken. In het tweede kwartaal van 2017 boekt Agfa een omzet van 622 miljoen euro, 3,6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst zakt naar 27 miljoen euro. CEO Reinaudo looft de goede prestaties van de meeste groeimotoren van de groep, maar die worden ondergesneeuwd door negatieve uitschieters zoals de reorganisatie van de hardcopydistributiekanalen in China, een probleem voor Agfa HealtCare dat ook in het eerste kwartaal al roet in het eten gooide.

Meer focus is voor Agfa een goede zaak

De noodzakelijke groei zal moeten komen van een betere focus, en voor de HealtCare IT-activiteiten is dat een kans. Een standalone IT-bedrijf dat gespecialiseerd is in informaticaoplossingen voor ziekenhuizen heeft in deze digitale tijden een toekomst. Vandaag moet het Agfa-management – door de structurele daling van de traditionele activiteiten – permanent herstructureren en de kosten bewaken. Dat vreet energie, die niet geïnjecteerd wordt in de versnelling van de groei van de ziekenhuissoftwarebusiness. Vandaag is de HealthCare IT-business goed voor 49 procent van Agfa HealtCare en ongeveer 20 procent van de totale omzet.

Kroonjuweel

Zonder het blok van de krimpende Agfa-activiteiten aan het been moet HealtchCare IT sneller groeien en winstgevender worden. Dat moet kunnen, want analisten beschouwen die Agfa-divisie als het kroonjuweel van de Mortselse beeldvormingsgroep. Het was precies voor dat juweel dat de Duitse CompuGroup Medical vorig jaar belangstelling had om het mogelijk over te nemen. De deal ging uiteindelijk niet door, maar er zullen zeker nog kandidaten opduiken voor de felbegeerde bruid. Alles komt terug.

Laat de IT’ers van Agfa Healthcare hun ding doen, laat ze uitvliegen op volle kracht. Ook voor de chemici van Agfa is dat goed nieuws. Met de verzelfstandiging van de ziekenhuis-IT-activiteiten kunnen de chemische en andere specialisten van Agfa ook meer focussen op het DNA van de groep en scherpstellen op de groei in materialen, patenten en knowhow.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content