Luxemburgse verzekeraar Lombard vestigt zich in Brussel

John Van der Wielen © .
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De Luxemburgse levensverzekeraar Lombard International Assurance opent binnenkort een bijkantoor in ons land. De producten van Lombard worden hier onder meer door Optima Financial Planners verdeeld. Lombard International maakt sinds vorig jaar deel uit van de Amerikaanse investeringsgroep Blackstone.

Lombard International Assurance uit Luxemburg fuseerde eind vorig jaar met het Amerikaanse Philadelphia Financial. Beide instellingen zijn gespecialiseerd in vermogensbeheer op basis van levensverzekeringsproducten en waren eerder door Blackstone overgenomen (Lombard in 2014, Philadelphia Financial in juli 2015).

“Samen vormen we een van de wereldleiders in het structureren van vermogens op basis van levensverzekeringsproducten”, zegt CEO John Van der Wielen. Lombard mikt volgens hem vooral op zeer vermogende particulieren die in een internationale familiale situatie verkeren en hun vermogen willen spreiden over verschillende landen en continenten.

Hofleverancier van Optima

Om vermogens over de grenzen heen te begeleiden, gebruikt Lombard vooral levensverzekeringsproducten van het type tak23, waarvan het rendement gekoppeld is aan een beleggingsfonds. Luxemburg heeft een lange traditie in het gebruik van levensverzekeringen als instrument voor financiële en vermogensplanning. Aanbieders spreken dan ook van een vermogensverzekering in plaats van een levensverzekering. De techniek heeft Lombard geen windeieren gelegd. De onderneming is uitgegroeid tot een van de grootste levensverzekeraars van Luxemburg.

In België werkte Lombard in het verleden vooral samen met de Gentse financial planner Optima. In die mate dat de Luxemburgse verzekeraar uitgroeide tot de hofleverancier van financiële beleggingen voor Optima-klanten. Lombard zegt dat het ook met andere tussenpersonen samenwerkt in ons land, maar wil geen namen vrijgeven.

De opening van een vestiging in ons land past in het beleid om de klantenbasis uit te breiden en meer strategische relaties met lokale partners af te sluiten. “België is voor ons altijd een zeer belangrijke markt geweest”, zegt Van der Wielen. “Het is een rijk land met veel vermogende burgers. Door fysiek in het land aanwezig te zijn kunnen we de samenwerking met tussenpersonen en eindklanten optimaliseren.”

Organische groei

Lombard International hecht een groot belang aan de samenwerking met private bankers, family offices of vermogensadviseurs. Zij brengen de klanten aan. Lombard biedt het verzekeringsproduct als middel om het vermogen van de klant te structuren, terwijl het beheer van de onderliggende fondsen uitbesteed is aan professionele fondsenbeheerders.

“Blackstone wil onze activiteiten verder ontwikkelen en is bereid erin te investeren”, vertelt Van der Wielen. “We denken dat we de komende jaren organisch met minstens 10 procent per jaar kunnen groeien. Enerzijds door de schaalvergroting en de groeisynergieën met Philadelphia. We krijgen toegang tot elkaars markten, wat een kruisbestuiving tussen Europa en de Verenigde Staten moet opleveren. Anderzijds gaan we ons netwerk uitbreiden door meer vestigingen in Europa te openen.”

Vorig jaar opende Lombard International een nieuw kantoor in Milaan. De onderneming had al vestigingen in Luxemburg, Genève, Lugano, Zürich en Rome. Daar komt dus Brussel bij.

Eind vorig jaar vertegenwoordigde Lombard International 68 miljard euro vermogen onder beheer. De instelling is aanwezig in twintig landen, en telt wereldwijd meer dan 500 medewerkers. Onlangs werden ook de private-bankingactiviteiten van Zurich Eurolife Luxemburg overgenomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content