ING Belux ziet winst met bijna vijfde dalen

ING-topman Erik Van Den Eynden © belga

Grootbank ING heeft in België en Luxemburg 18 procent minder winst gemaakt. Hogere investeringen, het lagerenteklimaat en een rechtszaak in Luxemburg wogen op de bank.

De onderliggende winst voor belastingen van ING Belux kwam vorig jaar uit op 876 miljoen euro, tegen ruim een miljard euro in 2016.

Het gaat om de laagste winst in de jongste vijf jaar. De inkomsten daalden met drie procent tot 3,098 miljard euro.

Topman Erik Van Den Eynden verwees bij de voorstelling van de resultaten vooral naar de lagerenteomgeving. “We hebben last van die lage rente en kunnen dat niet alleen compenseren met hogere volumes”, gaf hij toe.

Commercieel deed ING het nochtans niet slecht. Zowel bij kredietverstrekking (+5,6 procent) als bij de deposito’s (+4,1 procent) was er een groei. Ook het aantal actieve klanten steeg verder (+32.000).

Maar een bank is voor haar inkomsten nu eenmaal sterk afhankelijk van de intrestvoeten en die stonden vorig jaar historisch laag. De rente-inkomsten lagen 84 miljoen euro lager dan in 2016. Bovendien wordt de bank in België geconfronteerd met het feit dat de spaarrente wettelijk is vastgelegd op minstens 0,11 procent en dat woonkredieten vrij goedkoop kunnen worden herschreven.

“Dit dubbel effect speelt ook in de toekomst”, waarschuwde Van Den Eynden. “De oude portefeuille moet aan de nieuwe rentevoeten worden geherfinancierd”.

De jongste dagen steeg de langetermijnrente flink, maar toch bleef de Belgische ING-topman erg voorzichtig. De zoektocht naar alternatieve inkomsten draait volgens hem vooral rond ‘diensten die dicht bij de klant aanleunen’, zoals het smartphone-betaalsysteem Payconiq.

ING Belux wordt dit jaar ook geconfronteerd met strengere eisen rond het toekennen van woonkredieten, opgelegd door de Nationale Bank. Volgens Van Den Eynden is zijn bank ‘er klaar voor’.

Voor meer risicovolle leningen gaat ING meer kapitaal opzij zetten en die leningen zullen ook aan een hogere rentevoet toegekend worden. “We hebben niet het gevoel dat er een oververhitting is op de Belgische vastgoedmarkt, maar begrijpen wel dat een bankier extra voorzichtig moet zijn. Onze kredietportefeuille is in elk geval supergezond”, verzekerde Van Den Eynden.

Partner Content