Belfius uiterst gul voor zijn aandeelhouder

© Belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De staatsbank Belfius keert dit jaar een interim-dividend van 100 miljoen euro uit. Aan de vooravond van de geplande beursgang kan daar nog eens 400 miljoen euro bijkomen.

Belfius realiseerde in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 335 miljoen euro. Dat is een daling met 7 procent in vergelijking met de 361 miljoen euro uit dezelfde periode vorig jaar. Voor belastingen boekte Belfius 473 miljoen euro winst, een toename met 6 procent.

De daling van de nettowinst is dus vooral te wijten aan een hoger belastingtarief. In 2017 herwaardeerde Belfius zijn pool aan aftrekbare fiscale verliezen, waardoor de bank maar 19 procent belastingen betaalde. Dat was een uitzonderlijke situatie, verklaarde CFO Johan Van Kelecom. Dit jaar betaalt de bank 29 procent belastingen, en dat zal ook de volgende jaren het normale tarief zijn.

Op basis van die winstcijfers besliste Belfius nog dit jaar 100 miljoen euro interim-dividend uit te keren aan zijn aandeelhouder, de Belgische staat. De voorbije twee jaren keerde Belfius telkens een interim-dividend van 75 miljoen euro uit. Het volledige dividend over het boekjaar 2017 bedroeg 363 miljoen euro.

Daarnaast is Belfius van plan de Belgische staat ook nog een zogenaamd ‘pre-IPO-dividend’ van 400 miljoen euro uit te keren. Dat is een uitzonderlijk dividend, dat uitgekeerd wordt voorafgaand aan een beursgang en dat de referentieaandeelhouder, die aandelen verkoopt, moet belonen voor zijn initiële investering.

De Belgische staat hoopt nog dit najaar 30 procent van de aandelen van Belfius naar de beurs te brengen. “De Belgische staat nam in 2011 een risico door 4 miljard euro te betalen voor Belfius”, legt CFO Van Kelecom uit. “Het is een gangbare praktijk dat een investeerder daar bij een beursgang een extra vergoeding voor krijgt.”

Te veel kapitaal

Belfius kan dit uitzonderlijk dividend uitkeren omdat de bank naar eigen zeggen te veel kapitaal heeft. Het eigen vermogen van de bank bedroeg eind juni 9,4 miljard euro. De kernkapitaalratio (CET1) staat op 16,3 procent, terwijl Belfius voor zichzelf de lat op 15,5 procent legt. Door 400 miljoen euro extra dividend uit te keren, zou Belfius net boven zijn eigen limiet blijven.

Volgens Van Kelecom is Belfius op dit moment een van de best gekapitaliseerde banken van Europa. Bovendien heeft de bank heel weinig probleemkredieten in portefeuille (amper 2 procent) terwijl de kredietkosten heel laag zijn. “Ook in risicoprofiel behoren we tot de beste van Europa”.

En dus kan de bank volgens hem gerust wat kapitaal teruggeven aan de aandeelhouder. CFO Van Kelecom noemt dit een vorm van ‘optimalisatie van het kapitaal’. Overtollig kapitaal wordt volgens hem niet gewaardeerd door de financiële markten, en kan dus beter uitgekeerd worden.

De operatie moet Belfius ook helpen investeerders te overtuigen in te tekenen op de beursgang. Want door zijn kapitaal te verminderen, verhoogt Belfius kunstmatig zijn rendement op eigen vermogen. Voor veel aandeelhouders is dat de belangrijkste parameter voor de winstgevendheid van een financiële instelling.

Belfius haalt momenteel een rendement op eigen vermogen van 7,8 procent en scoort daarmee ondermaats in vergelijking met beursgenoteerde sectorgenoten. Als de bank haar kernkapitaalratio zou verminderen naar 13 procent, stijgt het rendement op eigen vermogen automatisch naar 9,7 procent, voert Van Kelecom aan.

Arco

De Belgische staat is van plan het uitzonderlijk dividend van 400 miljoen euro te gebruiken om de Arco-coöperanten te vergoeden. Daarvoor is 600 miljoen euro nodig. Het saldo van 200 miljoen euro moet uit de vereffening van Arco komen, van de werknemersorganisatie beweging.net (35 miljoen euro), en van een commerciële geste van Belfius (50 miljoen euro). Dat staat in het zomerakkoord dat de regering onlangs sloot.

Bestuursvoorzitter Jos Clijsters wil zich niet vastpinnen op het bedrag van 50 miljoen euro, maar hij zegt dat Belfius een oplossing wil zoeken voor de claims van coöperanten tegen de bank: “Belfius wil zijn eigen geschillen regelen, en dat mag wat geld kosten. Hoeveel? Daar zal de raad van bestuur over beslissen, in het belang van de onderneming. Het zomerakkoord heeft het over 50 miljoen euro. Daar gaan we niet dood van vallen. Maar zowel de Europese Commissie als de ECB moet daarmee instemmen.”

Voor de rest is Belfius klaar voor een beursgang, zegt Clijsters. “Alle motoren draaien, we zijn er klaar voor. Maar de regering moet het licht op groen zetten. En er is één onbekende: de financiële markten. Hoe gaan die de komende maanden presteren? Daarvan zal de timing afhangen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content