Audi Brussels wint Trends Business Tour

PATRICK DANEU"Audi Brussels is niet de grote vervuiler." © .
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Audi Brussels, de grootste privé werkgever in het Brussels Gewest, wint de vijfde editie van Trends Business Tour. “We zijn trots en tevreden. Dit is een erkenning voor de hele Audi-groep”, meldt fabrieksdirecteur Patrick Danau.

Deze middag eindigde Trends Business Tour, editie 2016, met de bekendmaking van de winnaars in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant. De 2600 werknemers van Audi Brussels in Vorst werden in de bloemetjes gezet. “Digitalisering en duurzaamheid behoren tot de pijlers van onze onderneming”, zei Patrick Danau. “In 2018 zullen we een kwart minder energie verbruiken dan in 2011. Die doelstelling halen is niet altijd gemakkelijk, want ook de werknemers overtuigen is niet altijd vanzelfsprekend. En de industrie heeft uiteraard haar imago niet mee. Maar wij zijn niet de grootste vervuiler”.

Audi Brussels is de kleinste van alle fabrieken in de Audi-groep. De onderneming bouwt de A1. Begin december stond de teller voor 2016 op 105.000 geassembleerde wagens. Vanaf 2018 wordt een nieuw elektrisch model gebouwd. Audi Brussels wordt daarmee de enige fabriek in de groep die uitsluitend de elektrische wagen zal bouwen. Daaraan wordt vandaag al volop gewerkt. “De productie vanaf 2018 is uiteraard een verdere stap in onze focus op duurzaamheid. Deze prijs is het resultaat van de inzet van ons hele team”.

Innovatie op de schoolbank

In Vlaams-Brabant is i3-Group de winnaar van Trends Business Tour 2016. De onderneming uit Diest is vaak nog beter bekend onder de oude naam Vanerum: een producent van klassiek schoolmateriaal zoals banken en borden. Maar de jury beloonde de onderneming omdat ze de schoolbank opnieuw uitvond met iMO-LEARN. Een slimme kubus vervangt de stoel van de leerling. De leerlingen kunnen erop staan of zitten, en bewegen. De bewegingen worden via sensoren verbonden met een onlineleerplatform en een interactief schoolbord. Via bewegingen kunnen de leerlingen oefeningen maken. “We hebben het systeem samen ontwikkeld met een universiteit in Denemarken”, zegt woordvoerder Caroline Coppens. “Het spreekt enorm aan, zeker in Scandinavië, maar we verkopen het in veertig landen. Bewegend leren is een heel belangrijke troef”.

iMO-LEARN wordt vandaag nog verder gecommercialiseerd. Onderwijsinstellingen kunnen het ook testen. Daarnaast heeft i3-Group een gamma voor de bedrijvenwereld, vooral dan audiovisuele toepassingen voor vergaderingen.

In Waals-Brabant ging de prijs naar Realco uit Louvain-La-Neuve. De onderneming is de wereldmarktleider voor de ontwikkeling en productie van enzymen (volledig afbreekbaar), die onder meer worden gebruikt voor toepassingen in voedselveiligheid en hygiëne in ziekenhuizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content