Atos loodst Europa naar het quantumtijdperk

. © REUTERS
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Thierry Breton, de CEO van Atos, onthulde dinsdag in Brussel de Atos Quantum Learning Machine, een supercomputer die een quantumcomputer kan simuleren. De machine mikt vooral op opleidingen in de nieuwe computertechnologie.

“Quantumprogramma’s hebben niets te maken met de huidige sequentiële programma’s. Het is een heel andere manier van denken”, zei de voormalige Franse minister van Economie Thierry Breton in de Brusselse Bozar. Quantumcomputers werken niet op basis van enen en nullen, maar met ‘quantum bits’ (qubits) die zowel één als nul kunnen zijn. De verwachting is dat ze – zodra ze gebouwd zijn, mogelijk over tien jaar – zo krachtig zullen zijn dat ze de huidige versleutelingstechnieken met gemak zullen breken.

Thierry Breton (62), de ex-pdg van het defensiebedrijf Thomson en van France Telecom en sinds 2009 voorzitter-CEO van Atos, vergeleek de fase waarin we nu met quantumcomputing zijn met de machinetaal-assembler waarmee hij zelf nog werkte tijdens zijn ingenieursstudies. “In onze programmabibliotheken zit veertig à vijftig jaar ontwikkeling”, zei hij. “Op dezelfde manier zullen we in de komende jaren nieuwe quantumtalen ontwikkelen.”

De Atos Quantum Learning Machine (QLM), een compacte supercomputer ter grootte van een diepvriezer, heeft een prijskaartje tussen 100.000 en 1 miljoen euro en simuleert een quantumcomputer die werkt met 30 tot 40 qubits. Atos introduceert tegelijk een universele computertaal om hem te programmeren, aQasm voor Atos Quantum Assembly Language.

De Franse groep belooft dat programma’s die in aQasm worden ontwikkeld zonder verandering zullen werken op echte, fysieke quantumcomputers wanneer die beschikbaar worden.

De doelgroep voor de Atos QLM zijn universiteiten en onderzoeksinstellingen, maar Breton verwachtte ook belangstelling van auto- en vliegtuigfabrikanten en van de farmawereld, die allemaal massieve computerkracht nodig hebben.

Hij gaf toe dat ook onder meer China, Australië of Canada sterk met het onderwerp bezig zijn, maar “wij moeten niet blozen”. Volgens Breton is de QLM, met zijn compacte, sleutel-op-de-deurontwerp uniek.

Atos is met zijn 100.000 personeelsleden een van de grootste ICT-dienstenbedrijven van Europa, maar na de overname van Bull in 2014 ook een producent van supercomputers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content