Argon Measuring Solutions versterkt kapitaal

© .
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Argon Measuring Solution, dat is gespecialiseerd in driedimensionale kwaliteitsinspectie, haalt met François Van Bever een nieuwe aandeelhouder aan boord. Van Bever wordt co-CEO, naast oprichter en bezieler Geert Creemers.

Argon Measuring Solutions, dat in 2013 werd genomineerd voor de Trends Business Tour, is gespecialiseerd in driedimensionale kwaliteitsinspectie van productieprocessen. Bij Audi Brussels bijvoorbeeld meet het de kwaliteit van de wagens die de koetswerkafdeling verlaten. “We zijn echt tevreden over de samenwerking met Argon Measuring Solution. Met Carscan kunnen we afwijkingen vroeg in het productieproces ontdekken en verbeteren. Het project maakt deel uit van het Smart Factory-concept dat we binnen Audi hebben gelanceerd”, zegt Andreas Cremer, de secretaris-generaal van Audi Brussels.

Het bedrijf uit Heverlee doet bij Airbus in Toulouse ook de kwaliteitsmeting van de pylonen. Dat zijn drie ton zware onderdelen, die in vliegtuigen de vleugels met de motoren verbinden. Argon Measuring Solutions heeft daarvoor een inspectiecel in de Airbus-fabrieken in Toulouse. De controle gebeurt onder meer voor het type A-380, het grootste toestel voor de burgerluchtvaart. Ook bij de A-320 neo en de A-330 neo, de nieuwste types, levert Argon Measuring Solutions kwaliteitsinspectie.

Het bedrijf groeit sterk, maar dat gaat ten koste van de winstgevendheid. In 2016 leed Argon Measuring Solutions een bedrijfsverlies van meer dan een kwart miljoen euro, met een brutomarge van 2,4 miljoen euro. De hoofdoorzaak is de klim van het aantal werknemers met 43 procent tot 31 mensen. Verscheidene projecten werden in de startfase geconfronteerd met groeipijnen. In juli volgde daarom een kapitaalverhoging met ruim 600.000 euro. Daarmee steeg het eigen vermogen naar 1,2 miljoen euro. Naast de bestaande aandeelhouder, de holding Fin.Co van de familiale investeerdersgroep Plouvier, volgde een nieuwkomer de kapitaalverhoging: François Van Bever. De Limburger verwierf een belang van 10 procent in Argon Measuring Solutions.

Van Bever is de voormalige CFO van Z-Group, een specialist in veiligheidsoplossingen. Die onderneming werd in 2011 verkocht aan het Amerikaanse Total Safety. Z-Group had toen 500 werknemers en was actief in België en de buurlanden. François Van Bever bleef na de overname aan boord bij Total Safety tot begin 2015, als CFO voor Europa. “Het gaat om veiligheidsoplossingen voor grote onderhoudswerken in de petrochemie”, duidt hij zijn voormalige activiteit. “Het gaat dus niet om bewaking, maar om veiligheidstoezicht. Bijvoorbeeld de coördinatie van de werknemers van onderaannemers op de werf, of gasdetectie. We verschaften zowel mensen als het materieel.”

Twee CEO’s aan het roer

Bij Argon Measuring Solutions wordt de 56-jarige François Van Bever meteen ook co-CEO, naast CEO Geert Creemers, de oprichter van de vennootschap. “Ik sta voor de visie en de technologie, de verkoop van de technische kennis. François heeft ervaring in organisatie, structuren, consistentie en discipline. Hij zal de onderneming meer van binnenuit sturen”, duidt Cremers die beweging. “Wij kunnen leren uit de ervaring van Z-Group. François heeft veel ervaring in het opleiden van mensen. Ook wij met Argon Measuring Solutions stellen mensen tijdelijk ter beschikking op de werkvloer bij bedrijven.”

“Ik geloof zeer sterk in dit bedrijf”, vult Van Bever aan. “De consolidatie en de verdere uitbouwen van Argon Measuring Solutions – de dagelijkse bedrijfsvoering dus – worden mijn taak. Maar dat mag de innovatieve kracht en de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten niet belemmeren. Dat blijft de taak van Geert Creemers.”

François Van Bever kan zijn belang in Argon Measuring Solutions verder opdrijven. Samen met de andere aandeelhouder Fin.Co kan hij aan Argon Measuring Solutions ook nog eens een converteerbare obligatielening geven, voor opnieuw een bedrag van 600.000 euro. Daarmee zou Van Bever zijn belang opdrijven naar 20 procent, als de lening in aandelen wordt omgezet. “Die lening kan op elk moment worden verstrekt, zodra de behoefte zich voordoet. Psychologisch ben ik al voor 20 procent aandeelhouder”, besluit de nieuwe co-CEO.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content