Aandeelhouders Anderlecht verdelen belang van 26 procent na instap Coucke

© belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Nadat Marc Coucke en Joris Ide 74 procent van voetbalclub Anderlecht hebben overgenomen, is onder de bestaande aandeelhouders nog 26 procent te verdelen. Blijven aan boord: Johan Beerlandt, Etienne Davignon en zijn neef Olivier Davignon, Julie en Claire Vanden Stock, Jo Van Biesbroeck, Alexandre Van Damme en Michaël Verschueren.

Op 21 december vorig jaar werd bekendgemaakt dat Marc Coucke de nieuwe hoofdaandeelhouder wordt van NV Royal Sporting Club Anderlecht. Samen met de zakenman Joris Ide koopt hij 74 procent van de club voor 59 miljoen euro.

De waardering van de vennootschap bedraagt circa 100 miljoen euro, inclusief 20 miljoen euro financiële schulden. 59 miljoen euro is een stevige prijs voor een onderneming die in het boekjaar van begin juli 2016 tot eind juni 2017 een nettoresultaat voor belastingen van 1,35 miljoen euro haalde.

Marc Coucke moet voor eind februari weliswaar nog zijn voetbalploeg KV Oostende verkopen, vooraleer hij de overname mag afronden.

De bestaande aandeelhouders (zie diagram hieronder) doen een goede zaak met de instap van Coucke. Sinds de oprichting van de NV Royal Sporting Club Anderlecht in februari 2010 hebben ze 10 miljoen euro maatschappelijk kapitaal in de voetbalploeg geïnjecteerd. Er is de voorbije jaren nooit een dividend uitgekeerd, maar de nieuwe waardering maakt hen wel acht keer rijker.

Na de instap van Coucke blijft nog 26 procent van de aandelen over. Vijf groepen historische aandeelhouders blijven aan boord (zie diagram). Zij hebben samen 25 procent van de aandelen, elk ongeveer 5 procent. Gedelegeerd bestuurder Jo Van Biesbroeck, die sinds de zomer van 2015 de zakelijke leider van de club is, houdt een belang van 1 procent. We zetten de andere groepen op een rijtje.

Aandeelhouders Anderlecht verdelen belang van 26 procent na instap Coucke
© handelsregister Brussel

Julie en Claire Vanden Stock

De dochters van voorzitter Roger Vanden Stock blijven aandeelhouder van Anderlecht. De verkoop gebeurde nochtans grotendeels op hun verzoek. Julie (48) en Claire (47) Vanden Stock controleerden voor de overname 30 procent van de aandelen. Maar de opvolging van vader Roger aan de leiding van de ploeg was niet hun ding.

Johan Beerlandt

Johan Beerlandt behoudt zijn 5 procentbelang. De voormalige CEO (2004-2017) en huidig voorzitter van de bouwgroep Besix deed in december zelf een overnamebod op de club, samen met Nassef Sawiris, zijn Egyptische zakenpartner en medeaandeelhouder van de bouwgroep Besix.

Een aantal aandeelhouders vraagt zich af waarom de 69-jarige Beerlandt aandeelhouder blijft. Hij wou koste wat het kost zijn belang van 5 procent houden. Daardoor moesten anderen wijken, aangezien de bestaande aandeelhouders slechts 26 procent van de aandelen behouden.

Etienne en Olivier Davignon

Etienne Davignon en zijn neef Olivier Davignon zijn de derde partij van blijvers. De 85-jarige burggraaf is al decennia een vertrouwd gezicht in de tribunes van Anderlecht. Hij was goed bevriend met wijlen Constant Vanden Stock, de vader van Roger Vanden Stock.

Als voormalig vicevoorzitter van de Europese Commissie (1977-1981) kreeg Davignon onder meer het dossier van de spelerstransfers in het voetbal op zijn bord. Sinds 1998 is hij bestuurder in de VZW Royal Sporting Club Anderlecht en sinds de start in februari 2010 ook bij de gelijknamige NV.

Michaël Verschueren

Michaël Verschueren, de zoon van de voormalige Anderlecht-manager ‘Mister Michel’, verkoopt zowat de helft van zijn aandelenpakket, maar blijft toch mee eigenaar. Zijn internationale voetbalcontacten kunnen nuttig zijn voor de club. Michaël Verschueren is actief in de European Club Association, een vereniging van voetbalclubs die vaak Europees spelen. Als voorzitter van de werkgroep Financiën en het Financieel Eerlijk Spel Panel wil Michaël Verschueren de uit de pan swingende spelerstransferprijzen intomen.

Alexandre Van Damme

En dan is er nog Alexandre Van Damme. De referentieaandeelhouder van AB InBev controleert via de Luxemburgse vennootschap Cesto een belang van 16,35 procent in de NV Royal Sporting Club Anderlecht. Cesto werd in 2007 opgericht via een onderneming op de Britse Maagdeneilanden. In 2016 belandde het belang in voetbalploeg Anderlecht bij de vennootschap.

Vader Jean Van Damme was eveneens bevriend met Constant Van den Stock. De banden werden nog hechter na de verwerving van een meerderheidsbelang in Brouwerij Belle-Vue door Interbrew in 1991. De geuze- en kriekbrouwerij was groot gemaakt door Constant Vanden Stock. Alexandre Van Damme speelde een sleutelrol in de overname, want hij werkte toen bij Interbrew op het departement fusies en overnames.

Van 1996 tot 2016 was Van Damme bestuurder bij de VZW Royal Sporting Club Anderlecht. Bij de NV was hij nooit bestuurder. “Omdat hij dat niet wou. Hij is een discreet man”, fluistert een bevoorrechte waarnemer. “Maar hij was dus wel heel dikwijls aanwezig.”

Aandeelhouders Anderlecht verdelen belang van 26 procent na instap Coucke
© handelsregister Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content