Veel resultaten, maar weinig animo op de aandelenmarkten

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese aandelenmarkten bleven vandaag dicht bij hun slotniveaus van gisteren. Nochtans werden er flink wat jaarresultaten bekendgemaakt. Maar die gaven geen aanleiding tot opvallende koersreacties.

Het meest was er te doen over de jaarcijfers van Peugeot-Citroën (-1,2%). De Franse autogroep trekt dezer dagen flink wat aandacht met haar plannen om Opel over te nemen van General Motors. CEO Carlos Tavares bleef die deal verdedigen. De jaarresultaten lieten een fraaie winstgroei zien, waardoor de groep voor het eerst sinds 2011 weer een dividend gaat uitkeren aan haar aandeelhouders. Peugeot-Citroën genereerde vorig jaar 2,7 miljard euro cash, wat aantoont dat het de aankoop van Opel moet aankunnen. Een aantal beleggers nam echter winst, nadat het aandeel dit jaar al met zowat 20 procent was gestegen, deels door de hoop op de overname van Opel.

Van de bedrijven in de Bel-20 maakte vandaag het biofarmabedrijf UCB (-2,8%) zijn jaarcijfers bekend. De resultaten lagen boven of aan de bovenkant van de eigen prognoses en de analistenconsensus. De omzet kwam met 4,18 miljard euro uit boven de eigen vork van 4 à 4,1 miljard euro en de gemiddelde analistenschatting van 4,12 miljard euro. De omzettoename komt van het trio Cimzia, Vimpat en Neupro, met respectievelijk 21, 20 en 18 procent hogere verkoopcijfers in 2016. De winst per aandeel bedroeg 3,19 euro per aandeel, aan de bovenkant van de eigen winstvork van 2,90 à 3,20 euro per aandeel.

De koers kwam in de loop van de dag vooral onder druk vanuit Amerikaanse hoek, omdat de omzetverwachting van 4,25 à 4,35 miljard euro slechts een beperkte groei inhoudt. Dat is te weinig, volgens enkele Amerikaanse beurshuizen. Het management verwacht dat de winst per aandeel dit jaar naar 3,75 à 4 euro per aandeel stijgt. Dat ligt een stuk meer in de lijn van de verwachtingen van de analisten.

Ook Deceuninck (+1,8%) deed het wat beter dan verwacht met een omzetstijging van 4,1 procent tot afgerond 671 miljoen euro. Belangrijk is dat de winstgevendheid van de producent van pvc-ramen en -profielen stappen vooruit heeft gezet. De bedrijfskasstroom (rebitda) klom met 16,5 procent en de nettowinst sprong zelfs van 13,3 naar 21 miljoen euro. Het management hield het wel bij een weinig zeggende verdere groei bij zijn vooruitzichten voor 2017.

De val van Nyrstar (-8,2%) zette onverminderd door. Een rapport van ABN-Amro over mogelijk gevoelig lagere verwerkingslonen doet de hemel boven Nyrstar nog donkerder kleuren. Gisteren publiceerde het metalenbedrijf ontgoochelende jaarcijfers over 2016. Vooral zorgwekkend was de verder opgelopen schuldpositie.

De biotechbedrijven Ablynx (-4,2%) en MDxHealth (-1,7%) konden niet profiteren van de publicatie van hun jaarresultaten. Dat was vooral vreemd voor Ablynx, want het jaarrapport van het Gentse biotechbedrijf bevatte geen verrassingen. Bij MDxHealth is er wel een omzetgroei van 70 procent in 2016, maar het vierde kwartaal was minder goed dan verwacht. De prognose voor een omzetstijging van 55 à 75 procent laat het beste vermoeden voor 2017.

Vrijdag is het uitkijken naar de cijfers over de industriële productie in ons land, en over het consumentenvertrouwen in Frankrijk en de Verenigde Staten. In het resultatenseizoen zijn er onder meer de jaarresultaten van Elia, Galapagos, Hamon, Proximus, Solvay en VGP.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content